ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Αυτές είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα ΜΜΕ

Λευκός Οίκος: Αυτές είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα ΜΜΕ

Το BBC, ο Guardian, η Washington Post και η Le Monde απαντούν δημοσιεύοντας links.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έναν μακρύ κατάλογο που εμπεριέχει πολλές δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις, που κρίνει πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα ΜΜΕ.

Πολλά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών το BBC, ο Guardian, η Washington Post και η Le Monde, απάντησαν δημοσιεύοντας συνδέσμους που αποδεικνύουν την ευρεία κάλυψη των επιθέσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε χθες τα «πολύ, πολύ ανέντιμα ΜΜΕ που δεν ήθελαν να καλύψουν» ορισμένες επιθέσεις. «Είχαν τους λόγους τους και εσείς τους γνωρίζετε καλά» συμπλήρωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό, που προκάλεσε έκπληξη, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Φλόριντα.

Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, ο εκπρόσωπος τύπου του Σον Σπάισερ υποσχέθηκε να δημοσιεύσει έναν κατάλογο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλά παραδείγματα επιθέσεων που δεν είχαν την κάλυψη που τους άξιζε».

Στην εισαγωγή του καταλόγου, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ κι όπου καταγράφονται με χρονολογική σειρά 78 επιθέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι «από τότε που το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε το χαλιφάτο του» τον Ιούνιο του 2014, «μια μεγάλη επίθεση που διαπράχθηκε ή εμπνεύστηκε από την οργάνωση στοχοθετεί τη Δύση πάνω από μία φορά κάθε δύο εβδομάδες». «Οι περισσότερες δεν έχουν λάβει την προσοχή των μέσων που τους αξίζουν» προστίθετο.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει την περιοχή, το μήνα της επίθεσης, τον αριθμό των νεκρών ή των τραυματιών και το όνομα των δραστών. Ωστόσο δεν δίνει σε καμία περίπτωση την εθνικότητά τους, παρά μόνο όταν πρόκειται για «Αμερικανούς υπηκόους» των οποίων, αντιθέτως, δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα.

Μεταξύ των επιθέσεων βρίσκονται η συντριβή, στο Σινά της Αιγύπτου την 31η Οκτωβρίου του 2015 ενός ρωσικού Airbus A321 με 224 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Ρώσους τουρίστες. Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη εντός του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του και την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Στη Γαλλία, ο Λευκός Οίκος αναφέρει τις επιθέσεις του Παρισιού την 13η Νοεμβρίου του 2015, με 130 νεκρούς ή την επίθεση στη Νίκαια με φορτηγό την 14η Ιουλίου με 84 νεκρούς.

Δεν αναφέρει ωστόσο την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Charlie Hebdo την 7η Ιανουαρίου του 2015 12 νεκροί, από τους αδελφούς Κουασί, που ανέλαβε η αλ Κάιντα. Καταγράφει, αντιθέτως, τις επιθέσεις τις επόμενες ημέρες εναντίον ενός αστυνομικού και ενός εβραϊκού παντοπωλείου (4 νεκροί) που διέπραξε ο Αμεντί Κουλιμπαλί για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Για τις ΗΠΑ, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο της Φλόριντας με 49 νεκρούς. Ο δράστης της χειρότερης επίθεσης που διαπράχθηκε σε αμερικανικό έδαφος από την 11η Σεπτεμβρίου περιγράφεται ως «Αμερικανός υπήκοος» από τον Λευκό Οίκο, που δεν δίνει το όνομά του, αν και είναι γνωστό: πρόκειται για τον Όμαρ Ματίν, Αμερικανό αφγανικής καταγωγής.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση απαριθμεί επιθέσεις που δέσποζαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για πολλές ημέρες: στην Κωνσταντινούπολη (45 νεκροί) τον Ιούνιο του 2016, στο Σους της Τυνησίας (38 νεκροί) τον Ιούνιο του 2015, στις Βρυξέλλες (31 νεκροί) τον Μάρτιο του 2016, στη Ντάκα του Μπαγκλαντές (22 νεκροί) τον Ιούλιο ή ακόμα και στο Βερολίνο (12 νεκροί) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις