ΚΟΣΜΟΣ

Καθεστώς δικτατορίας επιβάλλεται στην Αίγυπτο καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Καθεστώς δικτατορίας επιβάλλεται στην Αίγυπτο καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε έφοδο και έκλεισε σήμερα (10/2) τα γραφεία ενός κέντρου το οποίο καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφέρει φροντίδες σε θύματα βασανιστηρίων, δήλωσε δικηγόρος που το εκπροσωπεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Τάχερ Αμπού αλ Νάσερ, ο οποίος εκπροσωπεί το Κέντρο Ναντίμ για την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων, τόνισε πως η αστυνομία και στελέχη του δήμου του Καΐρου εξετέλεσαν μια δικαστική διαταγή που είχε εκδοθεί πέρυσι και επέβαλε να σφραγιστούν τρία διαμερίσματά του.

«Το κέντρο σφραγίστηκε σήμερα όπως όριζε η διαταγή που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2016, εναντίον της οποίας είχε προσφύγει στο δικαστήριο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι έκανε και δεύτερη προσφυγή σήμερα, καθώς η αρχική διαταγή προέβλεπε το σφράγισμα μόνον του ενός από τα διαμερίσματα της οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έδωσε εντολή να κλείσει το κέντρο πέρυσι χωρίς να διευκρινίσει επισήμως για ποιον λόγο. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου είχαν κάνει λόγο τότε για παραβιάσεις, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόσβαση του κέντρου στον τραπεζικό του λογαριασμό αποκλείστηκε ήδη τον Νοέμβριο, ενώ του επιδόθηκε ειδοποίηση ότι πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Το Κέντρο διαβεβαιώνει ότι είναι καταχωρισμένο στα μητρώα του υπουργείου Υγείας ως κλινική και δεν είναι ανάγκη να εγγραφεί στον κατάλογο των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον αλ Νάσερ, οι Αρχές έκλεισαν το κέντρο χωρίς να περιμένουν να εκδικαστεί η έφεση του. Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του υπουργείου ή του δήμου του Καΐρου για σχόλια.

Οι αιγυπτιακές Αρχές διαψεύδουν τις καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων σε μυστικά κέντρα κράτησης.

Ακτιβιστές λένε ότι είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρατική εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας στην ιστορία της χώρας, με στόχο όλες τις οργανώσεις που συνέβαλαν στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 έπειτα από τριάντα χρόνια διακυβέρνησης, όχι μόνο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Σχετικές ειδήσεις