ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Κοινή λογική η μεταναστευτική μας πολιτική – Ξανά στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ

Τραμπ: Κοινή λογική η μεταναστευτική μας πολιτική – Ξανά στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ

Της μεταναστευτικής του πολιτικής, η οποία όπως δήλωσε βασίζεται στην «κοινή λογική», υπεραμύνθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Πρέπει να χτίσουμε σύνορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να επιστρέψουμε την είσοδο στη χώρα σε εκείνους που μπορούν να την αγαπήσουν και επιθυμούμε να έχουμε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων για αυτούς τους ανθρώπους».

«Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την είσοδο στην χώρα στους λάθους ανθρώπους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί υπό την προεδρία μου, οι πολίτες της χώρας μας το θέλουν αυτό… Είναι μια στάση κοινής λογικής».

Από την πλευρά του, ο Τριντό εστίασε στην ασφάλεια των πολιτών της χώρας του, αλλά παράλληλα ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την ανοικτή πολιτική μας στην υποδοχή προσφύγων, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας», σημειώνοντας ότι ο Καναδάς έχει υποδεχτεί περίπου 40.000 πρόσφυγες τα πρόσφατα χρόνια.

Ο Καναδός πρωθυπουργός αρνήθηκε όμως να σχολιάσει τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ τονίζοντας ότι: «Το τελευταίο πράγμα που οι Καναδοί θέλουν είναι να παραδώσω μαθήματα σε μια άλλη χώρα για τον τρόπο διακυβέρνησης της», τόνισε.

Παράλληλα σήμερα (13/2), το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το εφετείο θα πρέπει να επανεξετάζει πλήρως την απόφαση αναστολής εφαρμογής του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ, πριν τη διεξαγωγή περαιτέρω διαδικασιών από τον ομοσπονδιακό δικαστή του Σιάτλ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει την οργή του για τη δικαστική απόφαση του δικαστή του Σιάτλ Τζέιμς Ρόμπαρτ, ο οποίος ανέστειλε προσωρινά το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα, με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του διατάγματός του, με τον Τραμπ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδώσει νέο διάταγμα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι ανέφερε σε ανακοίνωση του πως σε πρόσφατες επιχειρήσεις που διεξήγαγαν τα μέλη της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), συνελήφθησαν 680 παράτυποι μετανάστες, το 75% εκ των οποίων έχει καταδικαστεί για διάπραξη εγκλημάτων, από ανθρωποκτονίες έως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα ένα διάταγμα ζητώντας από την ICE να ελέγχει κατά προτεραιότητα τους παράτυπους μετανάστες που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και όσους υποπτεύεται ότι ενδέχεται να διαπράξουν κάποιο αδίκημα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ δήλωσε, τέλος, ότι τα στελέχη της κυβέρνησης του κάνουν μια «εξαιρετική δουλειά» σχολιάζοντας τις πρόσφατες συλλήψεις μεταναστών.

Οι πρόεδροι Μπουχάρι και Τραμπ συζήτησαν μια ενδεχόμενη νέα εξοπλιστική συμφωνία Νιγηρίας - ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, βρίσκεται στη Βρετανία για ιατρικές εξετάσεις, συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να συναφθεί μια νέα συμφωνία για τη χορήγηση στρατιωτικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της νιγηριανής προεδρίας.

Οι νιγηριανές αρχές μάχονται από το 2009 για να τερματίσουν το αντάρτικο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, μιας οργάνωσης που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό, ενώ πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Η Αμπούτζα προσπαθεί να πείσει την Ουάσινγκτον να εγκρίνει μια πώληση ελαφρών καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών, η οποία εξετάζεται το τρέχον διάστημα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Νιγηρίας ότι οι
ΗΠΑ είναι έτοιμες να κλείσουν μια νέα συμφωνία για να βοηθήσουν τη Νιγηρία, σε όρους στρατιωτικού εξοπλισμού, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας της Νιγηρίας δεν δίνονται άλλες πληροφορίες για τη συνδιάλεξη, την πρώτη των δύο ανδρών μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, πέραν του ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε τον Μπουχάρι στην Ουάσινγκτον.

Επί των ημερών του προκατόχου του Μπουχάρι, του Γκούντλακ Τζόναθαν, στην προεδρία της Νιγηρίας η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναβάλει πωλήσεις όπλων και κατέληξε να εκπαιδεύει τους νιγηριανούς στρατιώτες, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλεται ότι διαπράττουν, κυρίως σε βάρος αιχμαλώτων ανταρτών ή υπόπτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η Ουάσινγκτον θέλει να πουλήσει 12 αεροσκάφη A-29 Super Tucano στη Νιγηρία. Η πώληση θα πρέπει πάντως να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Εάν πράγματι υπάρξει ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία με τις
ΗΠΑ, αυτό θα θεωρηθεί επιτυχία για τον Μπουχάρι, έναν πρώην πραξικοπηματία απόστρατο στρατηγό που εξελέγη πρόεδρος υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά (και) στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Επί των ημερών του Μπουχάρι ο στρατός ανακατέλαβε μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε απολέσει όταν προέλαυνε η Μπόκο Χαράμ, αλλά η οργάνωση συνεχίζει να διαπράττει επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων βομβιστών και βομβιστριών καμικάζι, στη Νιγηρία και σε γειτονικές χώρες…

Σχετικές ειδήσεις