ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Ρέντσι καλεί σε συνέδριο για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Ιταλία: Ο Ρέντσι καλεί σε συνέδριο για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Μετά από την πρόταση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και νυν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, η ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, με σχετική ψηφοφορία, αποφάσισε ότι την ημερομηνία του συνεδρίου θα την καθορίσει η συνέλευση του κόμματος, πιθανότατα το επόμενο σαββατοκύριακο.

Η πλειοψηφία του κόμματος, η οποία πρόσκειται στον Ρέντσι, ζητά να πραγματοποιηθεί, το συνέδριο, μέσα στους επόμενους δυόμιση μήνες. Αντιθέτως, η εσωκομματική, αριστερή μειοψηφία, θέλει να επιλεγεί μια πιο αργή διαδικασία. Είναι σαφές ότι από τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξαρτηθεί και το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο πρόκειται να επικρατήσει η θέση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην δήμαρχου της Φλωρεντίας.

«Κλείνει, πάντως, ένας κύκλος στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε ο Ρέντσι. Μια δήλωση που αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος, για να επιταχυνθεί το σύνολο των διαδικασιών του συνεδρίου. Απευθυνόμενος στην εσωτερική μειοψηφία, κάλεσε τα μέλη της «να σταματήσουν να θέτουν τα πάντα υπό αμφισβήτηση».

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι τάσσεται κατά του ενδεχόμενου διάσπασης του κόμματος και πρόσθεσε ότι «αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την επιλογή της ημερομηνίας του συνεδρίου, αλλά από τις ιδέες». Διέψευσε, τέλος, ότι βιάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές, εξηγώντας ότι «πρέπει να διεξαχθεί το συνέδριο, για να είναι έτοιμο το Δημοκρατικό Κόμμα, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εκλογική αναμέτρηση, όταν αυτή ορισθεί».

Ένα από τα κύρια στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας, ο πρώην γραμματέας Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε να στηριχθεί και επίσημα η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι και να αποσαφηνισθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από το 2018. Η ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, όμως, δεν θέλησε να δεσμευθεί σε αυτά τα δυο θέματα.

Σχετικές ειδήσεις