ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο παρέδωσε στο Λευκό Οίκο το προκαταρκτικό σχέδιο για την εξόντωση του ΙΚ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο παρέδωσε στο Λευκό Οίκο το προκαταρκτικό σχέδιο για την εξόντωση του ΙΚ

Το προκαταρκτικό σχέδιο του Πενταγώνου για να ηττηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) παραδόθηκε τη Δευτέρα (28/2) στο Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα το παρουσιάσει σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στους δημοσιογράφους.

Ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις περιορίστηκε να πει αόριστα ότι πρόκειται απλά για ένα σχέδιο σε αδρές γραμμές που εξετάζει τη δράση εναντίον του ΙΚ σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στο Ιράκ και τη Συρία. Κατά τον Ντέιβις, το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει να ηττηθεί «τάχιστα» το ΙΚ.

Η επανεξέταση αυτή της στρατηγικής των ΗΠΑ καταγράφεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον του ΙΚ τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Ενδέχεται να οδηγήσει στη χαλάρωση ορισμένων από τους περιορισμούς της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, όπως το όριο στον αριθμό των στρατιωτών επί του πεδίου. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει πως το να ηττηθούν οι «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» είναι ανάμεσα στους βασικούς της στόχους σε διεθνές επίπεδο.

Ο υποστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ, ο οποίος διοικεί τις αμερικανικές και συμμαχικές επιχειρήσεις από τη Βαγδάτη, έχει δηλώσει πως πιστεύει πως και τα δύο εναπομείναντα προπύργια του ΙΚ, η Μοσούλη στο Ιράκ και η Ράκα στη Συρία, θα καταληφθούν από δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στο σχέδιο, πέραν του υπουργείου Άμυνας, συνεισέφεραν ιδέες ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το σχέδιο έχει διπλωματικές και στρατιωτικές πτυχές, εξήγησε ο πλοίαρχος Ντέιβις.

Σχετικές ειδήσεις