ΚΟΣΜΟΣ

«Λουτρό» αίματος στο Αφγανιστάν: Tις μεγαλύτερες απώλειες της δεκαετίας υπέστη o στρατός

«Λουτρό» αίματος στο Αφγανιστάν: Tις μεγαλύτερες απώλειες της δεκαετίας υπέστη o στρατός

Ο στρατός του Αφγανιστάνυπέστη περισσότερες απώλειες στις μάχες εναντίον ανταρτών το 2016 από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ένας σύμβουλος του προέδρου της χώρας Άσραφ Γάνι, ο Μοχάμαντ Καγιούμι, μιλώντας χθες στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies, CSIS) στην Ουάσινγκτον.

«Το επίπεδο των απωλειών το 2016 κατέληξε να είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι (οποιαδήποτε άλλη χρονιά) την τελευταία δεκαετία», σημείωσε ο Καγιούμι.

Ο αφγανικός στρατός και οι αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπέστησαν πάνω από 18.500 απώλειες πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Ο Καγιούμι επισήμανε εξάλλου ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία έχουν πλήξει τη χώρα του διότι οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν στην αφγανική κυβέρνηση να αγοράσει ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα Mi-17 που διαθέτει.

«Η ουκρανική κρίση έχει μείζονες επιπτώσεις για το Αφγανιστάν», εξήγησε. «Μετά την κρίση στην Ουκρανία, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε αμερικανικά κεφάλαια για να αγοράζουμε ανταλλακτικά και αυτό προκάλεσε μεγάλη κρίση».

Το Νοέμβριο του 2016 η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και το υπουργείο Άμυνας ζήτησαν από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει μια δαπάνη ύψους 264 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντικατασταθούν τα Mi-17 με 60 αμερικανικής κατασκευής UH-60 Black Hawk.

Σχετικές ειδήσεις