ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση- Σταθμός: Τoν θεμέλιο λίθο για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων έθεσαν οι ισχυροί της ΕΕ (Vid)

Απόφαση- Σταθμός: Τoν θεμέλιο λίθο για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων έθεσαν οι ισχυροί της ΕΕ (Vid)

Με την ημερομηνία της οριστικής αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πλησιάζει, οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων δυνάμεων της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες τη Δευτέρα 6 Μαρτίου και συμφώνησαν σε ένα νέο πλάνο που στοχεύει στην επαναπροώθηση του σχεδίου ανάπτυξης της Ένωσης, έπειτα από το ισχυρό πλήγμα που ιδέα της ενωμένης Ευρώπης δέχθηκε από το Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού και των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στην πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Ιστορική παρέμβαση από τους ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων κρατών της Ένωσης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η μίνι Σύνοδος μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, του Ιταλού Πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι και του Ισπανού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήταν μια αξιοσημείωτη, αν και συμβολική, επίδειξη δύναμης, ενότητας και αλληλεγγύης από τις τέσσερις πλουσιότερες και πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά τους στη διαμόρφωση ενός ενιαίου πυρήνα της ηπειρωτικής Ένωσης μετά το Brexit και να θέσει σε κίνηση την ιδέα μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, στην οποία τα μέλη του συνασπισμού θα επιδιώξουν τη μεγαλύτερη διασύνδεση τους με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αλλά κάθε κράτος θα επιλέξει το δικό του ρυθμό.

17713484

«Η ιδέα ήταν να δοθεί μια πολιτική ώθηση από τους τέσσερις» πριν από τη σύνοδο για την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα νέο σταθμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα, από την απλή ενιαία αγορά ως την ενισχυμένη ενσωμάτωση, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη και η Ρώμη έκαναν την επιλογή τους: αυτή της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

17713667

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, «ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία».

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε.

17713503

Για την Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει. Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», επέμεινε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης». Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».

17713245

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη»

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. «Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» εξηγώντας, παράλληλα, ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

(Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου)

Σχετικές ειδήσεις