ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ για σκάνδαλο CIA-Wikileaks: Δεν παίρνω το κινητό μου σε «ευαίσθητες» συνομιλίες

Λαβρόφ για σκάνδαλο CIA-Wikileaks: Δεν παίρνω το κινητό μου σε «ευαίσθητες» συνομιλίες

Η CIA από την πλευρά της κατηγόρησε τον ιστότοπο Wikileaks ότι βοηθάει τους αντιπάλους των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας τις μεθόδους της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε σήμερα ότι φρόντιζε να μην έχει επάνω του το smartphone του όταν διαπραγματευόταν «ευαίσθητα» θέματα ώστε να αποφεύγει να τον ακούει η CIA.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, συνηθισμένος σε διαπραγματεύσεις πάνω σε περίπλοκα διεθνή ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία, η ουκρανική σύγκρουση ή προηγουμένως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ερωτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks για ένα πρόγραμμα κυβερνοπειρατείας της CIA που επιτρέπει, για παράδειγμα, να μεταμορφώνονται σε συσκευές υποκλοπής ένας τηλεοπτικός δέκτης ή ένα smartphone.

«Προσωπικά προσπαθώ να μην παίρνω μαζί μου τηλέφωνο όταν έχω διαπραγματεύσεις που αφορούν ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Και προς το παρόν φαίνεται ότι αυτό μου επέτρεψε να μην βρεθώ σε δυσάρεστη κατάσταση», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι πειρατές της CIA μπορούν να διεισδύουν στα smartphones, στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά επίσης -άκουσα να λένε- στα ψυγεία, για να δημιουργούν προβλήματα στα ηλεκτρικά δίκτυα», ειρωνεύτηκε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Wikileaks, ο οποίος δημοσιοποίησε σχεδόν 9.000 έγγραφα που εμφανίζονται να προέρχονται από τη CIA, η υπηρεσία πληροφοριών εκπόνησε περισσότερα από χίλια κακόβουλα λογισμικά, ιούς, δούρειους ίππους και άλλα προγράμματα που μπορούν να διεισδύουν και να παίρνουν τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών.

Η CIA κατηγόρησε τον Wikileaks ότι βοηθάει τους αντιπάλους των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας τις μεθόδους της.

Σχετικές ειδήσεις