ΚΟΣΜΟΣ

Τραβάει στα άκρα το σχοινί ο Ερντογάν: Νέα απειλητικά μηνύματα προς την Ολλανδία

Τραβάει στα άκρα το σχοινί ο Ερντογάν: Νέα απειλητικά μηνύματα προς την Ολλανδία

Σε επίσημη διαμαρτυρία προς τις ολλανδικές Αρχές προχώρησε η Άγκυρα, ενώ η Χάγη εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στους πολίτες της που διαμένουν στην Τουρκία, συνιστώντας τους να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Τουρκία και Ολλανδία - Στο στόχαστρο του «Σουλτάνου» και η Γερμανία - Διαβήματα από την Άγκυρα, ταξιδιωτική οδηγία από τη Χάγη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ να εκμηδενίζονται.

«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Εμέρ Τσελίκ. Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.

Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισεκ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Από το Σάββατο, οι Τούρκοι ηγέτες συναγωνίζονται όσον αφορά τη σφοδρότητα των επικρίσεών τους σε βάρος των ολλανδικών Αρχών. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι θα κάνει τους Ολλανδούς «να πληρώσουν το τίμημα» για τη μεταχείριση που επιφύλαξαν σε δύο Τούρκους υπουργούς και η οποία θυμίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον ναζισμό και τον φασισμό».

Μέσα σ' αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, η Ολλανδία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της στην Τουρκία να παραμένουν «σε επιφυλακή» και να αποφεύγουν «τις συγκεντρώσεις και τα πολυσύχναστα μέρη», έπειτα από ένα σαββατοκύριακο που σηματοδοτήθηκε από διαδηλώσεις μπροστά από τις ολλανδικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το πρωί τον Ολλανδό επιτετραμμένο, για τρίτη φορά αφότου άρχισε η κρίση, και του επέδωσε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για «τη μεταχείριση που υπέστησαν οι Τούρκοι υπουργοί και πολίτες στην Ολλανδία», σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Η Ολλανδία απέλασε το Σάββατο την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και αρνήθηκε να επιτρέψει μια επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις με στόχο να πεισθεί η σημαντική τουρκική διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Η παρουσία Τούρκων πολιτικών σε τέτοιες συγκεντρώσεις προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες διενέξεις ανάμεσα στην Άγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δεν είχε προκαλέσει αναταραχή σε προηγούμενες τουρκικές εκλογές. Σε μια δηλητηριώδη ομιλία που εκφώνησε χθες Κυριακή ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις αντανακλούν μια μορφή «ισλαμοφοβίας».

Φλερτάρει την εθνικιστική βάση

«Ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς εχθρούς στο εξωτερικό για να κολακεύσει την εθνικιστική βάση του καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα. Είναι τόσο απλό και οι Ολλανδοί έπεσαν σ' αυτή την παγίδα, αντί να αγνοήσουν τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτής και τουρκολόγος στο Washington Institute.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει χθες Κυριακή πως επιθυμεί «μια αποκλιμάκωση», όμως ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε.

Και σήμερα ο υπουργός του επί της Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει την τιμή του έθνους και του κράτους της Τουρκίας», δήλωσε. «Παρακολουθούμε πλέον την κατάρρευση της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, αντίθετα με την Τουρκία», επαύξησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

Η κρίση αυτή σημειώνεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Ολλανδία, όπου το κόμμα του βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ανεπιθύμητος στην Ολλανδία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μπόρεσε αντίθετα να συμμετάσχει χθες σε μια συγκέντρωση στο Μετς, στην ανατολική Γαλλία.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις γαλλικές Αρχές επειδή έδωσαν την άδεια γι' αυτή την επίσκεψη αλλά, έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσαν πως η Γαλλία δεν έπρεπε να είχε επιτρέψει αυτή τη συγκέντρωση.

Αλλού στην Ευρώπη, ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν «πρότεινε» χθες στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλει μια επίσκεψη στη Δανία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου εξαιτίας «της κλιμάκωσης» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ολλανδία.

Στη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις ματαίωσαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως αντιτίθεται στην έλευση τούρκων υπουργών για τέτοιες συγκεντρώσεις. «Μια τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμιά δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο επίσης να συμμετάσχει χθες σε μια συγκέντρωση στη Ζυρίχη, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε έπειτα από άρνηση του ξενοδοχείου, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).
Στην Αυστρία, μια κοινότητα απαγόρευσε την Παρασκευή την πραγματοποίηση μιας τουρκικής προκλογικής συγκέντρωσης εξαιτίας «των κινδύνων διατάραξης της δημόσιας τάξης».

Μέρκελ: Άστοχες οι κατηγορίες περί ναζιστικών καταλοίπων στην Ολλανδία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε ως κατηγορηματικά απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ολλανδία αποκαλώντας την «ναζιστικό κατάλοιπο», μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών σήμερα, ενώ επισήμανε ότι τα σχόλια που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν είναι άστοχα.

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με Εθνικοσιαλισμό όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο» επισήμανε η Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταδικάσει τις συγκρίσεις με τους ναζί στις οποίες ο ίδιος είχε προβεί καταφερόμενος εναντίον της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις

Σε αντίθεση με δηλώσεις Γερμανών υπουργών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν προεκλογικές εκδηλώσεις Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν απέκλεισε αυτή την επιλογή.

Στο σημερινό μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις στη Γερμανία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέρονται εσωτουρκικές αντιπαραθέσεις και ότι θα υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση για το ποιος σκοπεύει να έρθει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ήδη έχει σταλεί από την Άγκυρα ένας κατάλογος ονομάτων βουλευτών και υπουργών που θα συμμετέχουν το επόμενο διάστημα σε προεκλογικές εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Σέφερ-Ζάιμπερτ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία

Πάντως, οι εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών τις τελευταίες ημέρες πληρούν, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, τα κριτήρια που θέτει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, αν και δεν έχει παρθεί ακόμη η οριστική απόφαση, το Βερολίνο δεν έχει σκοπό να απαγορεύσει να στηθούν κάλπες στη Γερμανία για τη συμμετοχή των Τούρκων υπηκόων στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία;

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που διατυπώνεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ κρίνει πως για αυτό το θέμα δεν είναι αρμόδιοι ούτε η Κομισιόν και ούτε κάποιος άλλος ευρωπαϊκός θεσμός. Αρμόδια είναι τα κράτη μέλη τα οποία κρίνουν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους τους.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Άμστερνταμ-Άγκυρας ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να σχολιάσει τις ολλανδικές αποφάσεις για την απαγόρευση εισόδου Τούρκων υπουργών. Ενώ χαρακτήρισε «ανάρμοστες» και «υπερβολικές» τουρκικές παρομοιώσεις της Ολλανδίας και του ολλανδικού λαού με τον εθνικοσιαλισμό ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας.

Σχετικές ειδήσεις