ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει ο έφηβος που πυροδότησε τον εμφύλιο στη Συρία: Λυπάμαι που έπρεπε να xαθούν τόσοι αθώοι

Συγκλονίζει ο έφηβος που πυροδότησε τον εμφύλιο στη Συρία: Λυπάμαι που έπρεπε να xαθούν τόσοι αθώοι

«Σειρά σου, γιατρέ». Αυτές οι τρεις λέξεις με «αποδέκτη» τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που γράφτηκαν με σπρέι στον τοίχο ενός σχολείου στην πόλη Ντεράα, τον Φεβρουάριο του 2011, έμελλε να είναι καθοριστικές για το μέλλον της Συρίας, καθώς ήταν η σπίθα που πυροδότησε το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται εδώ και έξι χρόνια στη χώρα.

Ο Μουαουίγια Σιασνέχ, ο τότε 14χρονος που έγραψε τη συγκεκριμένη φράση στον τοίχο, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε λίγες ώρες αφότου θα άφηνε το σπρέι από το χέρι του.

Η Μουκχαραμπάτ, η μυστική αστυνομία της Συρίας, δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού του 14χρονου μαθητή και να προχωρήσει στη σύλληψή του, ενώ την ίδια στιγμή ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονταν και στα σπίτια των συμμαθητών του, που μαζί με τον Σιασνέχ είχαν γράψει το σύνθημα στον τοίχο.

Η σύλληψή τους ήταν η αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη Ντεράα, η οποία «πλημμύριζε» καθημερινά από διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση των νεαρών μαθητών.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, ο Σιασνέχ και η παρέα του αφέθηκαν ελεύθεροι, με εμφανή στο κορμί τους τα σημάδια της κακοποίησης από τις συριακές Αρχές. Η εικόνα των κακοποιημένων εφήβων, έβγαλε ξανά στους δρόμους τους κατοίκους της Ντεράα, με τις διαδηλώσεις να γίνονται πιο βίαιες αυτή τη φορά και την αστυνομία να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη με σφαίρες και δακρυγόνα.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις