ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δεν κατηγορεί τη Βρετανία για κατασκοπεία σε βάρος του προέδρου

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δεν κατηγορεί τη Βρετανία για κατασκοπεία σε βάρος του προέδρου

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες ότι δεν κατηγόρησε τη Βρετανία για κατασκοπεία όταν ο εκπρόσωπός του "αναπαρήγαγε" τους ισχυρισμούς κατά των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ότι παρακολουθούσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι υπέκλεπτε τα τηλεφωνήματά του. Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, ο Σον Σπάισερ, βασιζόμενος σε ένα ρεπορτάζ του καναλιού Fox News, άφησε να εννοηθεί ότι για την υποκλοπή αυτή ευθυνόταν η GCHQ, μια βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ, Κιμ Ντάρος και ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, συνομίλησαν με τον Σπάισερ και με τον σύμβουλο του Τραμπ Χ.Ρ. Μακμάστερ, σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση αυτή.

"Ο πρεσβευτής Κιμ Ντάρος και ο σερ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στον Σον Σπάισερ και τον στρατηγό Μακμάστερ (είναι ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ). Ο κ. Σπάισερ και ο στρατηγός Μακμάστερ εξήγησαν ότι ο κ. Σπάισερ αναφερόταν απλώς σε δημοσιευμένα άρθρα, χωρίς να υιοθετεί καμία συγκεκριμένη θεωρία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον ότι δεν θα επαναληφθούν οι κατηγορίες κατά της GCHQ.

Οι κατηγορίες περί υποκλοπών –για τις οποίες δεν έχει παρουσιαστεί καμία απόδειξη– έχουν προκαλέσει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση εντός των ΗΠΑ και πλέον και μια διπλωματική κρίση με τον πιο πιστό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.

Σχετικές ειδήσεις