ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Μεγάλη πορεία στο κέντρο του Παρισιού

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Μεγάλη πορεία στο κέντρο του Παρισιού

Ειδήσεις | Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Ως μεγάλο στοίχημα και προσπάθεια επίδειξης δύναμης της γαλλικής Άκρας Αριστεράς χαρακτηρίζεται η πορεία που είχε προγραμματιστεί να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου (18/03/2017) στο Παρίσι, με «μπροστάρη» τον επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν – Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), έχουν ήδη καταφθάσει στο Παρίσι υποστηρικτές από τις γειτονικές χώρες, με στόχο να δοθεί η όσο το δυνατόν ευρωπαϊκή διάσταση της Αριστεράς.

Η πορεία που ξεκινάει από την πλατεία της Βαστίλλης οδηγείται προς την πλατεία της Δημοκρατίας, «Republique».

mel

Ο Ζαν - Λικ Μελανσόν θα μιλήσει στο πλήθος με τη γνωστή ρητορική του, γύρω στις τεσσεράμισι (ώρα Ελλάδας), με στόχο να αποδείξει ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία ζει και αναπνέει, διαψεύδοντας τις σφυγμομετρήσεις που τον έχουν καθηλώσει στο 12%. Θα προσπαθήσει επίσης να πείσει για την ανάγκη να περάσει πλέον η Γαλλία από την 5η στην 6η Δημοκρατία με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θα είναι ο μόνος που θα μιλήσει ζωντανά, ο Πιερ Λοράν, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος που υποστηρίζει τον Μελανσόν, θα μιλήσει μέσω βίντεο.

Στο μεταξύ ανασυντάσσονται από σήμερα οι υποψήφιοι που πήραν το πράσινο φως από το Συνταγματικό Συμβούλιο, που στο σύνολό τους θα είναι τελικά ένδεκα.

Ανάμεσά τους και ο Φρανσουά Φιγιόν που συνεχίζει ακάθεκτος την εκστρατεία του, παρά τις νέες αποκαλύψεις για τα πολυτελή κοστούμια του πληρωμένα από φίλους, συνολικού κόστους 48.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 35.000 έχουν πληρωθεί σε μετρητά, πράγμα ασύνηθες για τη Γαλλία.

Τις υπόλοιπες 13.000 αναγνώρισε ότι πλήρωσε με επιταγή ο δικηγόρος Ρομπερτ Μπουρζί, γνωστός μεσολαβητής σε Γάλλους και Αφρικανούς ηγέτες. Ο εν λόγω δικηγόρος είναι γνωστός από προηγούμενες υποθέσεις διαπλοκής επί Σιράκ, για μεταφορά χρημάτων σε βαλίτσες. Θεωρείται συνεχιστής του πολλά κατακριτέου δικτύου Φρανς-Αφρίκ, «Francafrique», που είχε δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα επί Μιτεράν.

Ο Ρ. Μπουρζί ισχυρίσθηκε ότι τα κοστούμια στον Φιγιόν ήταν «φιλικά δώρα», προφανώς όμως δεν έπεισε την οικονομική εισαγγελική αρχή, η οποία διέταξε συμπληρωματική έρευνα για τα κοστούμια.

Σχετικές ειδήσεις