ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος: Πέθανε ο «πατέρας» του ροκ εντ ρολ Τσακ Μπέρι (Pics+Vids)

Θρήνος: Πέθανε ο «πατέρας» του ροκ εντ ρολ Τσακ Μπέρι (Pics+Vids)

Ο θρυλικός κιθαρίστας Τσακ Μπέρι (Chuck Berry), ο πρωτοπόρος μουσικός που ένωσε τα μπλουζ με τη σουίνγκ δημιουργώντας τους πρώιμους ήχους του ροκ εντ ρολ, η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη της μουσικής που ακούμε σήμερα, πέθανε το Σάββατο 18 Μαρτίου σε ηλικία 90 ετών, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μιζούρι των ΗΠΑ.

Η αστυνομία της βορειοαμερικανικής επαρχίας St Charles ενημέρωσε για το θάνατο του διάσημου μουσικού με ανάρτηση της στο Facebook, λέγοντας ότι στις 12:40 μμ (τοπική ώρα), ανταποκρινόμενη σε κλήση έκτακτης ιατρικής ανάγκης, έφθασε στην οικία του Μπέρι, όπου εντόπισε έναν άνδρα να κείτεται στο πάτωμα χωρίς σημεία ζωής.

BERRY CHUCK



Παρά τις προσπάθειες του παραϊατρικού προσωπικού «δυστυχώς ο 90χρονος Charles Edward Anderson Berry δεν έδειξε να αντιδρά στη διαδικασία ανάνηψης και καταγράφηκε ως νεκρός στις 13:26 (τοπική ώρα)».

(Ερμηνεύοντας το Johnny B. Goode το 1959)

Ο Τσακ Μπέρι, γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου 1926 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και για πολλούς ίσως ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του Rock 'n Roll, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wikipedia. Ήταν διάσημος για την ικανότητά του στο παίξιμο κιθάρας, και κατατάχθηκε από το περιοδικό Rolling Stone στην 6η θέση ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ενώ, από το ίδιο περιοδικό, κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάμεσα στους καλύτερους μουσικούς όλων των εποχών.

(Ερμηνεύοντας το Roll Over Beethoven)



'Hταν το 4ο παιδί της οικογένειάς του, από τα 6 συνολικά. Ο πατέρας του ήταν ιερέας σε εκκλησία Βαπτιστών, ενώ η μητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου. Το 1944, ο Μπέρι συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε στο Κάνσας Σίτι. Όταν αποφυλακίστηκε το 1947, στα 21α γενέθλιά του, παντρεύτηκε τη Θαμέτα Σαγκς και απέκτησε μια κόρη μαζί της.

(Ερμηνεύοντας το Johnny B. Goode με τον Τζον Λένον)



Ο Τσακ Μπέρι ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας τραγούδια των Νατ Κινγκ Κόουλ και Μάντι Γουώτερς. Τον Μάιο 1955, ο Μπέρι υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσες Ρέκορντς. Τον Ιούνιο 1956, ο Μπέρι βγάζει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία, το Roll Over Beethoven, που φτάνει στο #29 των ΗΠΑ. Αργότερα, βγάζει της μεγαλύτερες επιτυχίες του School Days, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen και Johnny B. Goode.

(Με την «γιαγιά» της ροκ Τίνα Τάρνερ)



Αργότερα, ο Τσακ Μπέρι μπήκε για 2η φορά στην φυλακή. Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Μπέρι βγάζει πολλές επιτυχίες, που δεν σημειώνουν, ωστόσο, τόσο μεγάλη επιτυχία όσο τα προηγούμενα τραγούδια του. Τέλος, το 1986, ο Τσακ Μπέρι εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Ο τρόπος παιξίματός του ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα τον Άνγκους Γιανγκ των AC/DC.

(No Particular Place To Go)

(Route 66)

Σχετικές ειδήσεις