ΚΟΣΜΟΣ

«Σάλος» με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ: Ξοδεύατε χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ

«Σάλος» με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ: Ξοδεύατε χρήματα σε γυναίκες και αλκοόλ

Χαμός στην Ευρωβουλή μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ με προσβλητικούς διαχωρισμούς Νοτίων και Βορείων κρατών στην ΕΕ - «Απαράδεκτες δηλώσεις» διαμηνύει η ισπανική πλευρά – Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνείται να ζητήσει συγγνώμη.

Απίστευτες ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη (21/3) στην γερμανική εφημερίδα FAZ, λέγοντας πως οι χώρες της νότιας Ευρώπης, «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες», ενώ οι βόρειες χώρες έδειξαν αλληλεγγύη κατά την κρίση.

Ο Γερούν Νταίσελμπλουμ στη συνέχεια αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα, με τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών να είναι σφοδρές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γερούν Νταίσελμπλουμ φέρεται να είπε, «κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».

Μάλιστα κατά την ακρόασή του σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για τις δηλώσεις αυτές.

Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν «θα απολογηθεί», μετά την πίεση που του ασκήθηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, που θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου -της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του, επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις