ΚΟΣΜΟΣ

H Τερέζα Μέι καθησυχάζει τους Ευρωπαίους εταίρους για το Brexit

H Τερέζα Μέι καθησυχάζει τους Ευρωπαίους εταίρους για το Brexit

Με άρθρο της το οποίο δημοσιεύτηκε σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του διαζυγίου της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times, την πολωνική Rzeczpospolita, τη σουηδική Dagens Nyheter, την ισπανική El Pais, την ιταλική La Repubblica, τη γαλλική Le Parisien και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung επέλεξε η Τερέζα Μέι για να επαναλάβει ότι η Βρετανία αποχωρεί «από την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι», τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το άρθρο τα βασικά επιχειρήματα που παρουσίασε και στην επίσημη επιστολή που επέδωσε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit.

«Δεν πρόκειται ούτε για μια προσπάθεια να πλήξουμε την ΕΕ», αναφέρει η Μέι, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει». «Θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο», σημειώνει στο άρθρο της, απευθύνοντας σε κάθε χώρα αυτή τη διαβεβαίωση πίστης.

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Βρετανίδα πρωθυπουργός, αναφερόμενη στους Γερμανούς, χαιρετίζει «τη δυνατή φωνή» με την οποία η χώρα της και η Γερμανία έχουν συχνά μιλήσει στη διεθνή σκηνή, κυρίως υπέρ «της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας» ή «υπέρ της παροχής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία». «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική θεωρείται αυτή η βιώσιμη συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», διαβεβαιώνει.

Στη φιλία μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας αναφέρεται η Μέι και στο άρθρο της στην La Repubblica, υπενθυμίζοντας ότι 600.000 Ιταλοί ζουν στη Βρετανία, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, από τη μάχη κατά του Ντάες ως τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο».

Αναφέρεται επίσης στις ειδικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας της και των ευρωπαϊκών χωρών και στην ανάγκη «της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας». Επιπλέον, τονίζει ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί «αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Τέλος, η Μέι επισημαίνει ότι επιθυμεί «να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία και αυτά των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες μέλη το συντομότερο δυνατό».

Θετική η αντίδραση των ηγετών της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησαν το ύφος της επιστολής που έστειλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όπου περιέγραφε τις προθέσεις της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρησή της από την Ένωση, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Μέι.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Μέι μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας μετά την επίσημη εκκίνηση από τη Βρετανία, χθες Τετάρτη, της διαδικασίας για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Ήταν θερμοί, εποικοδομητικοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα τηλεφωνήματα. «Αυτό που μας είπαν είναι πως εκτιμούν το ύφος της επιστολής και θεωρούν ότι είναι εποικοδομητικό».

«Η Βρετανία δεν αναμένεται να καταβάλει 50 δισ. στερλίνες στην ΕΕ πριν από το Brexit»

Η Βρετανία δεν σκόπευε να απειλήσει την Ευρώπη όταν ανέφερε πως η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα εξασθενίσει αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μία περιεκτική συμφωνία, ξεκαθάρισε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε την Τετάρτη (χθες) την επίσημη διαδικασία για το Brexit με μια επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στην οποία ανέφερε πως «η συνεργασία μας στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα εξασθενίσει», αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια νέα συμφωνία.

«Αυτό δεν είναι απειλή», δήλωσε ο Ντέιβις στο BBC Radio. «Είναι μια δήλωση του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο και για τους δυο μας... αν δεν έχουμε μια συμφωνία. Είναι επιχείρημα υπέρ του να έχουμε μια συμφωνία».

«Επιδιώκουμε μια πλήρως περιεκτική συμφωνία που (να) καλύπτει το εμπόριο, καλύπτει την ασφάλεια, καλύπτει όλες τις πλευρές της υφιστάμενης σχέσης μας και προσπαθεί να διατηρήσει όσο μπορούμε περισσότερα από τα οφέλη για τον καθένα. Αυτό νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό και σε καμία περίπτωση απειλή», συμπλήρωσε.

Ο Ντέιβις ανέφερε ακόμα ότι δεν αναμένει πως η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει 50 δισ. λίρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της διαδικασίας του Brexit, προσθέτοντας πως η εποχή των τεράστιων ποσών που καταβάλλονταν στις Βρυξέλλες τελειώνει.

Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Βρετανία μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει από 50 έως 60 δισεκατομμύρια λίρες για να τηρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό την ώρα που θα διαπραγματεύεται την αποχώρησή της από την Ένωση.

«Δεν μας υποβλήθηκε κανένα τέτοιο αίτημα από την Επιτροπή. Αλλά η άποψή μας είναι πολύ απλή, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, είμαστε μια χώρα που συμμορφώνεται με τον νόμο», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβις στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας αλλά δεν περιμένουμε κάτι ανάλογο», είπε, καταλήγοντας: «Η εποχή των τεράστιων ποσών που καταβάλλονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει στο τέλος της, άρα από τη στιγμή που θα είμαστε έξω, τελείωσε»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις