ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τους βομβαρδισμούς σε συνοικία της Μοσούλης

Βέλγιο: Ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τους βομβαρδισμούς σε συνοικία της Μοσούλης

Προκαταρκτική έρευνα για δύο «πιθανά περιστατικά» που συνδέονται με αεροπορικές επιδρομές του βελγικού στρατού στο πλαίσιο της μάχης για την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης της Μοσούλης, στην οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, ξεκίνησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, όπωςανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου.

«Λάβαμε πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με δύο πιθανά περιστατικά», δήλωσε ο Έρικ φαν ντερ Σιπτ εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

«Αν έχουν ακολουθηθεί οι κανόνες εμπλοκής και παρόλα αυτά υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, ενδέχεται να μην έχει διαπραχθεί κανένα ποινικό αδίκημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο οικολόγος βουλευτής Βούτερ ντε Βρίεντ, μέλος της επιτροπής Άμυνας του Βελγίου, επεσήμανε μιλώντας στο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι τα περιστατικά αυτά συνδέονται με τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν βελγικά F-16 στη Μοσούλη στις 17 Μαρτίου.

Το Βέλγιο συμμετέχει με έξι F-16 στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μοσούλης Νάουφαλ Χαμάντι, «περισσότεροι από 130 άμαχοι» σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού που έπληξαν εκείνη την ημέρα τη συνοικία αλ Τζαντίντα, υποστηρίζοντας τις ιρακινές δυνάμεις που πραγματοποιούν από τον Νοέμβριο μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ο συνασπισμός κατά του ΙΚ «πιθανόν έπαιξε ρόλο» στον θάνατο δεκάδων αμάχων στη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού, είχε παραδεχθεί την Τρίτη ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, που διοικεί τις δυνάμεις αυτές.

Από το Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου στρατού δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στον συνασπισμό δεν έριξαν βόμβες στην περιοχή αυτή, αν και εκείνη την ημέρα συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Μοσούλης.