ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Απίστευτη τραγωδία με 254 νεκρούς - Ψάχνουν στη λάσπη για επιζώντες (pics+vids)

Κολομβία: Απίστευτη τραγωδία με 254 νεκρούς - Ψάχνουν στη λάσπη για επιζώντες (pics+vids)

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια κατολίσθηση λάσπης που έπληξε την πόλη Μοκόα της επαρχίας Πουτουμάγιο αυξήθηκε στους 254, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος επικαλούμενος στοιχεία που του έδωσε η τοπική αστυνομία.

«Αυτός είναι ένας αριθμός που προκαλεί τεράστια θλίψη», επισήμανε ο πρόεδρος Σάντος, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RCN.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, τουλάχιστον 40 νεκροί είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού της Κολομβίας αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 254 ανθρώπους.

«Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 254 νεκρούς, 202 τραυματίες, 220 αγνοούμενους, 300 πληγείσες οικογένειες, 17 συνοικίες με πολύ σοβαρές ζημιές και 25 οικιστικές μονάδες κατεστραμμένες ολοσχερώς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέσαρ Ουρουένια, διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης του κολομβιάνικου Ερυθρού Σταυρού, αναφερόμενος στην τραγωδία αυτή η οποία εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαρτίου (τοπική ώρα) στην πόλη Μοκόα της επαρχίας Πουτουμάγιο.

517812936

Γέφυρες και κατοικίες κατεστραμμένες, αυτοκίνητα παρασυρμένα συνθέτουν την εικόνα μίας μεγάλης καταστροφής.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και την κατολίσθηση που σάρωσε δεκαεπτά συνοικίες της πόλης, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και το Περού, καταστρέφοντας ολοσχερώς τρεις και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε άλλες 14.

Ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος έφθασε την Κυριακή (2/4) στην πόλη για να συντονίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την Μοκόα σε κατάσταση «καταστροφής» για να επιταχυνθούν οι επιχειρήσεις αρωγής.

Πάνω από επτά τόνοι ιατρικών προμηθειών, πόσιμο νερό κι ηλεκτρικές γεννήτριες έχουν αποσταλεί στην πόλη και 1.292 μέλη σωστικών συνεργείων εμπλέκονται στην αποστολή #TodosconMoncoa (Όλοι για την Μονκόα), όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (SNGRD).

Ολόκληρες συνοικίες, στην πλειονότητά τους οικιστικές περιοχές εκτοπισμένων από τον εμφύλιο πόλεμο που επί δεκαετίες έχει διχάσει την Κολομβία, έχουν καταστραφεί.

Η Γαλλία, η ΕΕ, η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός κι η Βενεζουέλα, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στην Κολομβία, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την «τρομακτική φυσική καταστροφή».

Την Κυριακή (02/04), ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τέλεσε στο Κάρπι (βόρειος Ιταλία), πόλη που είχε πληγεί το 2012 από σεισμό, εξέφρασε «τη θλίψη του για την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία».

«Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί δυναμικές και διαπιστώνουμε σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την έντασή τους, την συχνότητα και το μέγεθος, όπως συνέβη στη Μονκόα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία Μάρτιν Σαντιάγο.

9061417812934

«Οι καρδιές μας βρίσκονται μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων και των ανθρώπων που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας και ανακοίνωσε πως κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση «καταστροφής» για να «επιταχυνθούν» οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Οι εικόνες από αυτή την πόλη των 40.000 κατοίκων, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, είναι θλιβερά εντυπωσιακές: δρόμοι πλημμυρισμένοι από τη λάσπη, στρατιωτικοί να ανασύρουν παιδιά από τα συντρίμμια, κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια, αυτοκίνητα παρασυρμένα και κατεστραμμένα, συντρίμμια παντού. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

kolombia 1

Το χρονικό της τραγωδίας

Η κατολίσθηση λάσπης προκλήθηκε περί τις 23:30 την Παρασκευή (07:30 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) όταν υπερχείλισαν τρία ποτάμια στη Μοκόα, και σάρωσε την πρωτεύουσα της επαρχίας Πουτουμάγιο.

«Υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους, πολλοί πληγέντες, πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερνάντο Ροντρίγκες, ένας 69χρονος συνταξιούχος που ζει στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει», «δεν ήταν προετοιμασμένος» για μια τέτοια καταστροφή. «Δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε μόλις», πρόσθεσε.

kolombia 2

Σφοδρές βροχοπτώσεις, που οφείλονται στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, πλήττουν εδώ κι εβδομάδες την περιοχή των Άνδεων, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες καταστροφές στο Περού, όπου 101 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 900.000 άλλοι έχουν πληγεί μέχρι σήμερα. Ο Ισημερινός, από την πλευρά του, θρηνεί 21 νεκρούς και οι πληγέντες ανέρχονται σε 1.280

«Η κατάσταση στη Μοκόα είναι δραματική. Καλούμε όλη την Κολομβία να δείξει την αλληλεγγύη της», έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Εσωτερικών Γκιγιέρμο Ριβέρα.

05884551

Σχετικές ειδήσεις