ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Ρωσία: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 50 τραυματίες (pics+vids)

Τρομοκρατική επίθεση Ρωσία: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 50 τραυματίες (pics+vids)

Τρομοκρατική επίθεση Ρωσία:Σε χαρτοφύλακα ο εκρηκτικός μηχανισμός - Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε τη βόμβα που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε σε άλλο σταθμό.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης και 50 τραυματίστηκαν, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Στο Twitter κυκλοφορούν φωτογραφίες του φερόμενου ως υπόπτου που καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του σταθμού.

Η έκρηξη συνέβη καθώς το τρένο ταξίδευε μεταξύ των σταθμών Tekhnologichesky Institut και Sennaya Ploshchad της Αγίας Πετρούπολης σύμφωνα με τη ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Δείτε φωτογραφίες του υπόπτου και του εκρηκτικού μηχανισμού που εξουδετερώθηκε στη Gallery του Newsbomb.gr

Δείτε τα βίντεο με τον ύποπτο

Το χρονικό της επίθεσης

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μάλιστα ανάμεσα στους τραυματίες και τα θύματα «υπάρχουν παιδιά», δήλωσε αστυνομική πηγή στο Sputnik.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με καρφιά ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αγίας Πετρούπολης έκλεισαν μετά την έκρηξη, ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Η έκρηξη συνέβη καθώς το τρένο ταξίδευε μεταξύ των σταθμών Tekhnologichesky Institut και Sennaya Ploshchad της Αγίας Πετρούπολης σύμφωνα με τη ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

tromokratiki epithesi rosia2

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Δείτε εδώ live εικόνα

Ο μηχανοδηγός του συρμού ενήργησε σωστά

Οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα, ανακοινωσε η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μόλις άρχισαν οι έρευνες λένε ότι ο μηχανοδηγός του συρμού, στο βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, ενήργησε σωστά εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης», είπε η Σβετλάνα Πετρένκο, επισημαίνοντας ότι «η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να άρχισει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες».

Δύο άτομα αναζητούν οι Αρχές

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, «δύο άνθρωποι αναζητούνται καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίασαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό, ενώ ο δεύτερος ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό του μετρό "Πλόστσαντ Ρεβολούτσι"».

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, προσθέτοντας ότι «τα αίτια της έκρηξης δεν είναι σαφή, είναι πολύ νωρίς. Εξετάζουμε ως πιθανή αιτία την τρομοκρατία όπως και την εγκληματική ενέργεια».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της έκρηξης βρίσκονταν στην Αγία Πετρούπολη, όπου συμμετείχε στο 4ο φόρουμ τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, από το οποίο εν συνεχεία θα αναχωρούσε για να συναντήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο θα συζητούσε άλυτα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα και στο μετρό της Μόσχας

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

tromokratiki epithesi rosia1

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Ρωσίας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απέστειλε σε όλα τα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες απόφασή της με την εντολή να λήφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας, μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, αυτή την στιγμή τα διεθνή αεροδρόμια όπως και τα αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται πτήσεις εσωτερικού στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Τριήμερο πένθος στην Αγία Πετρούπολη

Οι Αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο κηρύσσεται τριήμερο πένθος», αναφέρεται στον λογαριασμό του.

Πηγή φωτογραφιών: 5tv

Πληροφορίες από: RT, SPUTNIK, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις