ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο σοκ από τη νέα θηριωδία με χημικά στη Συρία: Τουλάχιστον 100 νεκροί (pics+vids)

Παγκόσμιο σοκ από τη νέα θηριωδία με χημικά στη Συρία: Τουλάχιστον 100 νεκροί (pics+vids)

Ειδήσεις | Συρία: Σοκάρουν οι φωτογραφίες - Γυναίκες και παιδιά κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος - Διαψεύδουν ανάμειξη Δαμασκός και Μόσχα-Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσει την επίθεση με τοξικά αέρια.

Βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο που δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» - Διαψεύδουν ανάμειξη Δαμασκός, Μόσχα - Προσοχή σκληρές εικόνες

Επιδρομές στις οποίες υπάρχουν υποψίες πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 11 παιδιά, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωση μια ιατρική οργάνωση αρωγής η οποία δρα στη Συρία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Δείτε στη photo gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικές φωτογραφίες (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία, ενώ ήδη το γύρο του Διαδικτύου κάνουν συγκλονιστικές εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας.

Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters, με επείγον τηλεγράφημά του, ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρέθηκε επί τόπου, μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν, για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες σοκάρουν: Εθελοντές χρησιμοποιούν μάνικες νερού για να ξεπλύνουν τους τραυματίες, ενώ διακρίνονται άνθρωποι να βγάζουν αφρούς από το στόμα τους.

Προσοχή: Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σκληρές

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα του τοξικού αερίου. Ωστόσο, πολλοί γιατροί των τοπικών νοσοκομείων που άρχισαν να υποδέχονται κατά δεκάδες τα θύματα, ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται πίσω από τη μαζική δολοφονία να κρύβεται το θανατηφόρο νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν (Sarin). Άλλοι, υποστήριξαν πως για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν βαρέλια – βόμβες με αέριο χλωρίου.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς λένε ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη επίθεση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη «φρικιαστική» επίθεση

Η «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ που διαπράχθηκε σήμερα έγινε «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αέρος», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Η επίθεση αυτή «ήταν φρικιαστική» και «ζητάμε, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτή, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρη ταυτοποίηση, απόδοση ευθυνών, λογοδοσία», είπε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ενημερωθεί για την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.

«Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συνέβη με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και για αυτό θα συνεδριάσουμε εκτάκτως αύριο το πρωί», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ ασκούν αυτόν τον μήνα την προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν επίσης η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πληροφορίες για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν.

Μογκερίνι: το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη για την αποτρόπαιη χημική επίθεση

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς της Συρίας», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

«Όμως αποτελεί τραγική υπενθύμιση ότι η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι δραματική σε πολλές περιοχές της Συρίας», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας: «Είναι προφανές ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς, διότι έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον λαό του και όχι να επιτίθεται εναντίον του».

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης», έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια "κόκκινη γραμμή"», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε πως ο ρεπουμπλικάνος συζήτησε νωρίτερα με την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το ζήτημα.

Διαψεύδει ο συριακός στρατός

«Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα», αναφέρει ωστόσο ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός «ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον».

Η επίθεση που πιστεύεται ότι έγινε με χημικά όπλα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους, ανάμεσά τους 11 παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 170 στη Χαν Σεϊχούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για έναν ακόμη βαρύτερο απολογισμό –τουλάχιστον 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες – έκανε λόγο η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία.

Η επαρχία της Ιντλίμπ, όπου έγινε η επίθεση, ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών, κυρίως αυτών του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία, επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αλλά ο συριακός στρατός υποστήριξε ότι είναι οι αντάρτες αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και εκείνοι οι οποίοι τις υποστηρίζουν φέρουν την ευθύνη για τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών και αδιαφορούν για τις ζωές των αθώων αμάχων», τόνισε η διοίκηση των συριακών ένοπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση που μετέδωσε το SANA.

Η Μόσχα διαψεύδει ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τη Συρία

Το Ρωσικό υπουργείο Αμύνης με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικημένη περιοχή Χαν Σειχούν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν πραγματοποίησαν κανένα πλήγμα στην κατοικημένη περιοχή Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ» δηλώνει κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο με αιχμηρές διατυπώσεις στο Reuters. «Το βρετανικό πρακτορείο, αφού μετέδωσε ότι στον βομβαρδισμό με χημικά της περιοχή Χαν Σειχούν πήραν μέρος ρωσικά αεροσκάφη, κατάφερε να εξαπατήσει και την αρχική πηγή αυτής της είδησης, το βρετανικό "Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", το οποίο δεν είχε μεταδώσει τίποτα παρόμοιο».

Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, στην ανακοίνωση του επισημαίνει πως δεν είναι πρώτη φορά που το Reuters αναλαμβάνει «μια τέτοια πρωτοβουλία» μετάδοσης «παραποιημένων αντιρωσικών ειδήσεων» γεγονός που προκαλεί «μόνο βαθιά λύπη».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti κάνει αναφορά στο τηλεγράφημα που είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι μετέδωσε επικαλούμενο το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ότι «ρωσικά αεροσκάφη είτε αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης» έπληξαν με χημικά όπλα την πόλη Χαν Σεϊχούν , στην επαρχία Ιντλίμπ. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στην αρχική είδηση, το ‘Παρατηρητήριο’, το μόνο που έκανε ήταν να υποθέσει ότι τα πλήγματα κατάφεραν αεροσκάφη χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε χώρα στην οποία μπορεί να ανήκαν τα αεροσκάφη.

Στη συνέχεια πάντως το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε, επικαλούμενο το πρακτορείο Ria Novosti, με επείγον τηλεγράφημά του την είδηση για την διάψευση του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, επισημαίνοντας στο τηλεγράφημα του ότι «πιστεύεται πως την επίθεση με χημικά αέρια πραγματοποίησαν μαχητικά της συριακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άτομα στην νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με μαρτυρίες του Συριακού Παρατηρητηρίου και ιατρικού προσωπικού».

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του κυβερνητικού συριακού στρατού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, δήλωσε στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, ότι ο συριακός στρατός «δεν κάνει και δεν έκανε χρήση χημικών όπλων» στη Συρία.

Ο αξιωματικός υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες.

Στο μεταξύ, άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες», αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Άγκυρα: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική τουρκική επαρχία Ισπάρτα, ο Τσαβούσογλου, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απ' ευθείας από την τηλεόραση, δήλωσε επίσης πως οι υποψίες για χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Η επίθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική διαδικασία»

Η επίθεση «με τοξικό αέριο» που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 100 ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία «θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε τέλος στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Σάμπρα, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.

«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (...) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση (στη Συρία);», αναρωτήθηκε ο Σάμπρα, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.

siria2

Ολάντ: Η ευθύνη του μακελειού «βαραίνει» τον Άσαντ και τους συμμάχους του

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε την «ευθύνη» του Μπασάρ αλ Άσαντ για το μακελειό, ενώ επισήμανε επίσης την «ηθική ευθύνη» των «συμμάχων» του.

«Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο Ολάντ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών της γαλλικής προεδρίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις