ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία (video)

Βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία (video)

Η Ρωσία άσκησε για πολλοστή φορά βέτο ενάντια στο σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και απαιτούσε «την πλήρη συνεργασία» από το συριακό καθεστώς στην έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία που φέρεται να εξαπέλυσαν δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Το σχέδιο κατέθεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αυτή είναι η όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου», ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, που προεδρεύει του ΣΑ.

Σημειώνεται ότι η Κίνα η οποία έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για τη Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από τη σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν.

Μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.

«Με τη μορφή αυτή το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς, και όπως είναι φυσικό δεν θα το ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε κατά, εάν οι εταίροι μας δεν εισακούσουν τις εκκλήσεις μας και συνεχίσουν να προωθούν τεχνητά το σχέδιο αυτό με μοναδικό στόχο να εξαναγκάσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία να θέσει ένα κατά σειρά βέτο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις