ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τίλερσον με Πούτιν και Λαβρόφ: Χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας - Ουάσινγκτον

Συνάντηση Τίλερσον με Πούτιν και Λαβρόφ: Χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας - Ουάσινγκτον

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε σήμερα στο Κρεμλίνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ -Μέχρι και… εχθρική χαρακτηρίστηκε η υποδοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ σηματοδοτούνται από ένα «χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας είναι χαμηλό. Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν αυτού του είδους τις σχέσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.

Μόσχα και Ουάσιγκτον έτοιμες για μια «αμείλικτη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας»

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μια «αμείλικτη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

«Επιβεβαιώσαμε τον κοινό μας στόχο να διεξάγουμε μια αμείλικτη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας» τόνισε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τίλερσον στη Μόσχα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει σε ισχύ τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουάσιγκτον για αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων στη Συρία, έπειτα από την αναστολή της συμφωνίας, μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς ενάντια στο συριακό καθεστώς.

Ο Λαβρόφ αφού ξεκαθάρισε, δε, πως η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για εμπλοκή της Μόσχας στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε:

«Αναφορικά με τους ισχυρισμούς που ακούσαμε εδώ ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τη φερόμενη εμπλοκή μας στην προεκλογική εκστρατεία, πρέπει να δηλώσω εκ νέου ότι δεν είδαμε κανένα στοιχείο, ούτε καν έναν κάποια νύξη σε κάποια στοιχεία. . . κανείς δεν μας έδειξε και δεν μας είπε οτιδήποτε, παρόλο που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να μας χορηγήσουν στοιχεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτών των ανυπόστατων κατηγοριών».

Πώς υποδέχθηκε η Μόσχα τον Ρεξ Τίλερσον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον μπορεί να έχει μια μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν ως επιχειρηματίας και πρόεδρος της Exxon Mobil στις ρωσο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις, κάτι που είχε αναγνωρίσει στο παρελθόν και η Μόσχα, τιμώντας τον με το παράσημο της φιλίας των λαών, αλλά, αυτή τη φορά, με την ιδιότητα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού επεφύλαξε μια εξαιρετικά συγκρατημένη υποδοχή.

Το πρακτορείο Reuters τη χαρακτήρισε μάλιστα μέχρι και «εχθρική».

Αλλά ακόμα και αν δεν συμφωνεί κανείς με την εκτίμηση αυτή, το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η υποδοχή αυτή ήταν ψυχρή.

Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, ιδιαίτερα μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε από την Ουάσιγκτον για τις δήθεν ευθύνες που είχε η Μόσχα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Ούτε φυσικά θα μπορούσε να αγνοήσει τις δηλώσεις που έκανε ο Τίλερσον μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7, ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του Άσαντ ή της Δύσης.

Το στίγμα της ατμόσφαιρας μέσα στην οποία έγινε δεκτός ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών το έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ώρα που άρχιζαν οι συνομιλίες μεταξύ Τίλερσον και Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μιρ», «ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης με την Ουάσιγκτον επί Τραμπ, στον τομέα της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα υποβαθμίσθηκε», υπονοώντας προφανώς ότι οι σχέσεις Μόσχας Ουάσιγκτον είναι χειρότερες απ΄ ό,τι ήταν την περίοδο Ομπάμα.

Αλλά και πριν φθάσει ακόμα στη Μόσχα ο Τίλερσον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφερόμενος στην αμερικανική πολιτική, χρησιμοποίησε μια εξαιρετικά σκληρή γλώσσα, όταν δήλωνε ότι «η απρέπεια και ο πρωτογονισμός είναι τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας ρητορικής της Ουάσιγκτον», εκφράζοντας την ελπίδα για το ότι αυτά τα δύο στοιχεία «δεν θα γίνουν η ουσία της αμερικανικής πολιτικής».

Η ψυχρότητα όμως στην ατμόσφαιρα φάνηκε και κατά την έναρξη της συνάντησης στην έπαυλη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όπου διεξάγονται παρόμοιου επιπέδου συναντήσεις. Μόλις εμφανίσθηκε στην αίθουσα ο Σεργκέι Λαβρόφ, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την περιγραφή της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, άρχισαν να φωνάζουν με όλη τους την δύναμη «Mr Lavrov. Mr Lavrov..» βομβαρδίζοντας τον με ερωτήσεις του τύπου «είναι αλήθεια ότι υποστηρίζετε την κυβέρνηση της Συρίας; Τι έχετε να πείτε για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου;..».

«Ποιος σας έχει διαπαιδαγωγήσει;», ήταν το ερώτημα με το οποίο απευθύνθηκε ο Λαβρόφ στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, και όχι στον επίσημο προσκεκλημένο, όπως επεσήμαινε σε σχόλιο του το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Μαρία Ζαχάροβα πάντως έγραψε στη σελίδα της στο Facebook ότι τέτοια «αγοραία συμπεριφορά» δεν είχε υπάρξει εδώ και εκατό χρόνια στην έπαυλη του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ άρχισε να μιλάει, ενώ μόλις ολοκλήρωσε την προσφώνηση του και ήταν έτοιμος να δώσει το λόγο στον Αμερικανό ομόλογο του, έκανε μια παύση και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς δημοσιογράφους είπε «Τώρα μπορείτε να φωνάξετε, αν θέλετε»…
Ωστόσο, παρά τη σχετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, που επικράτησε πριν τη συνάντηση Τίλερσον – Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προϊδέασε για τις προθέσεις του στις συνομιλίες όταν έλεγε «Θα ήθελα ήδη να κατανοήσω τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψιν την πληθώρα των διαφορετικών δηλώσεων του Λευκού Οίκου και την επίθεση κατά της Συρίας, η οποία επακολούθησε των δηλώσεων αυτών», ή όταν έλεγε ότι «μας έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα, όσον αφορά τις αμφίσημες και αντιφατικές απόψεις που έχει διατυπώσει η Ουάσιγκτον για όλο το φάσμα των διμερών και πολυμερών σχέσεων».

Η όλη ατμόσφαιρα, υποδείκνυε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα, του τύπου «ή με τον Άσαντ ή με την Δύση».

Ο Τίλερσον από την πλευρά του, ο οποίος είχε αποκτήσει πριν γίνει πρόεδρος τη φήμη ότι είναι φίλος του Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρχίσει ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και κατά κάποιο τρόπο θα εναρμονισθούν οι σχέσεις.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ολόκληρες ώρες και ήταν οξύτατες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών.

Ωστόσο παρά το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, η απορία όλων ήταν αν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Τίλερσον και Λαβρόφ θα συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πέρας των συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο, είχε δηλώσει ότι «υπάρχει κάποια πιθανότητα», σε περίπτωση που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «θεωρήσουν σκόπιμο να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μεταξύ τους συνομιλιών». Οι δύο υπουργοί αποχώρησαν, αλλά λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Προφανώς και οι δύο τους «θεώρησαν σκόπιμο» ότι είχαν κάτι να συζητήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο…

Σχετικές ειδήσεις