ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ντόρτμουντ: Ακροδεξιοί πίσω από το χτύπημα;

Επίθεση Ντόρτμουντ: Ακροδεξιοί πίσω από το χτύπημα;

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει το σενάριο τα εκρηκτικά να τοποθετήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες, καθώς οι γερμανικές Αρχές φαίνεται πως ερευνούν μια νέα ανάληψη ευθύνης για την τριπλή βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, οι Αρχές έλαβαν ένα email που περιείχε ακροδεξιά ρητορική.

Αρχικά η προσοχή των Αρχών είχε πέσει σε ισλαμιστές, ωστόσο σύμφωνα με τους δημόσιους σταθμούς NDR και WDR, μετά από προσεκτική εξέταση των σημειωμάτων η Αστυνομία εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα τοποθετήθηκαν ώστε να εξαπατήσουν τις Αρχές και να στρέψουν τις υποψίες σε ισλαμιστές.

Ένας 25χρονος Ιρακινός, που πιστεύεται ότι στο παρελθόν είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Όμως, οι Αρχέςε δεν έχουν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν σύνδεση του συλληφθέντα με την επίθεση στο Ντόρτμουντ και η κράτησή του πηγάζει από την ισλαμιστική του δράση, καθώς εκτιμάται ότι μετά την άφιξή του στη Γερμανία, το 2016, διατήρησε επαφές με στελέχη του ISIS.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γερμανικές Αρχές εξετάζουν πολιτικά κίνητρα πίσω από το χτύπημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt am Sonntag» που επικαλείται πηγή που συμμετέχει στις έρευνες, εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, είναι πιθανό να προέρχονται από πυρομαχικά που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

«Τα εκρηκτικά στους σωλήνες-βόμβες που ήταν γεμάτες με μεταλλικά καρφιά, είναι πιθανό να προέρχονται από αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό, βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση», δημοσιοποίησε σήμερα η εφημερίδα «Welt am Sonntag», επικαλούμενη πηγή των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ίδια πηγή, δήλωσε ότι για τη χρήση των πυροκροτητών απαιτούνταν ειδικές γνώσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο ν' αποκτηθούν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Skynews

Σχετικές ειδήσεις