ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Πρωτοφανής ο αριθμός των ψήφων που λείπουν - Υποψίες για νοθεία 2,5 εκατ.

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Πρωτοφανής ο αριθμός των ψήφων που λείπουν - Υποψίες για νοθεία 2,5 εκατ.

Υποψίες περί ευρύτερης νοθείας έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων στο δημοψήφισμα της Τουρκίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία η παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, Αλέβ Κορούν.

«Οι προσφυγές έχουν τέτοιες διαστάσεις που μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως έγιναν δεκτοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα. Η Κορούν εκτιμά επίσης πως η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα καταμέτρηση, όπως εξάλλου έχει ανακοινώσει, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Βαριές κατηγορίες για τη νομιμότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγείρει σε σημερινές δηλώσεις του και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Άνω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι «το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο».

Ως παράδειγμα, αναφέρει πως δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, υπενθυμίζει πως πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, υπήρξαν πολλές συλλήψεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν δικαστεί, και επομένως, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, αλλά πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Ο Σέναχ επισημαίνει ακόμα ότι ο ίδιος, μαζί με ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Γερμανία, ευρισκόμενοι ως παρατηρητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μαρντίν, κρατήθηκαν στο Μαρντίν από αστυνομικούς σε ένα κλειστό χώρο επί ώρες, με αποτέλεσμα να παραβρεθούν στην καταμέτρηση μόλις των τελευταίων 80 ψηφοδελτίων.

«Πρωτοφανής ο αριθμός των ψήφων που λείπουν»

Στο μεταξύ, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε πως ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι «πρωτοφανής», μετά την κατάθεση από το κόμμα του προσφυγής για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα είναι άγνωστος.

Σχετικές ειδήσεις