ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με χημικά σε Ιρακινούς στρατιώτες εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη

Επίθεση με χημικά σε Ιρακινούς στρατιώτες εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη

Πολλοί Ιρακινοί στρατιώτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά από μια επίθεση με χημικά που εξαπέλυσε το Σάββατο (15/04) το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη της Μοσούλης, όπως ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός υποστράτηγος.

Μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης έριξαν μια χημική ουσία εναντίον των Ιρακινών στρατιωτών στη δυτική Μοσούλη, το προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ, είπε ο Τζόζεφ Μάρτιν. Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη συνεργασία Αυστραλών και Αμερικανών συμβούλων, προσπαθούν το τελευταίο εξάμηνο να ανακαταλάβουν την πόλη.

«Οι Ιρακινοί στρατιώτες (...) βρίσκονταν κοντά σε ένα από τα πλήγματα. Έλαβαν την κατάλληλη θεραπεία για να διασφαλίσουμε ότι είναι καλά», πρόσθεσε ο υποστράτηγος ο οποίος διοικεί μια χερσαία μονάδα του συνασπισμού των χωρών που μάχονται το ΙΚ.

Ο αμερικανικός στρατός δεν γνωρίζει ακόμη αν μεταξύ των θυμάτων ήταν Αυστραλοί ή Αμερικανοί στρατιωτικοί, πρόσθεσε ο Μάρτιν. Η χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε αναλύεται ακόμη.

«Κανείς δεν πέθανε (...) και το καλό νέο είναι ότι κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά» από την επίθεση αυτή, διευκρίνισε ο Αμερικανός υποστράτηγος.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύει συχνά επιθέσεις με χημικά αλλά οι επιπτώσεις τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα ήταν πολύ περιορισμένες. Οι βόμβες και οι σφαίρες των τζιχαντιστών έχουν αποδειχθεί πολύ πιο φονικές. Όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για να προστατεύονται από τυχόν χημικές επιθέσεις, υπενθύμισε ο Μάρτιν. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι Ιρακινοί στρατιώτες που επλήγησαν το Σάββατο είχαν στη διάθεσή τους αυτόν τον εξοπλισμό.

Σχετικές ειδήσεις