ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή Τραμπ για επανεξέταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Εντολή Τραμπ για επανεξέταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Εντολή για τη διεξαγωγή μιας διυπηρεσιακής επανεξέτασης – διάρκειας 90 ημερών - του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) αναφορικά με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΚΟΣΔ (JCPOA) αποτελεί το αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ομάδα Χωρών 5+1 με το Ιράν τον Ιούνιο του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι συστάσεις αναφορικά με το πού βρίσκεται η συμφωνία θα παρουσιαστούν στον Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 90ημερών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας τόνισε πως ο Τραμπ έκανε ένα «συνετό» βήμα δίνοντας τη συγκεκριμένη εντολή που θα καθορίσει κατά πόσον η άρση των κυρώσεων μέσω της πυρηνικής συμφωνίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση, δε, που τέθηκε στον Σπάισερ κατά πόσον ο Τραμπ ανησυχεί αν το Ιράν παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Κάνει την συνετή κίνηση ζητώντας την επανεξέταση της υπάρχουσας συμφωνίας».

«Θα υπερνικήσουμε την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή»
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι το Ιράν διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά η επιρροή που ασκεί θα ξεπεραστεί προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση για τον πόλεμο της Υεμένης, μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Όπου υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή, θα βρούμε το Ιράν», δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους στο Ριάντ, έπειτα από συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

«Θα χρειαστεί να υπερνικήσουμε τις απόπειρες του Ιράν να αποσταθεροποιήσει ακόμη μια χώρα δημιουργώντας ακόμη μια πολιτοφυλακή στα πρότυπα της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, αλλά η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο γι’ αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις