ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βενεζουέλα: Τρεις διαδηλωτές νεκροί στον απόηχο της «μητέρας όλων των διαδηλώσεων» (Pics)

Χάος στη Βενεζουέλα: Τρεις διαδηλωτές νεκροί στον απόηχο της «μητέρας όλων των διαδηλώσεων» (Pics)

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλαςκαλεί σε νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο σήμερα 20 Απριλίου, την επομένη των μεγάλων διαδηλώσεων κατά τις οποίες τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους τριάντα συνελήφθησαν.

«Αύριο την ίδια ώρα, καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να κινητοποιηθεί», δήλωσε στο τέλος της χθεσινής ημέρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Τράπεζας της Δημοκρατικής Ενωσης, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 500 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal στην χώρα που ζει μία σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση και όπου η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου από το τέλος του 2015, επιδιώκει την πρόωρη αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έλαβαν μέρος στην χθεσινή πορεία στο Καράκας και σε πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας.

Ένας 17χρονος άνδρας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην αντικαθεστωτική διαδήλωση στο Σαν Μπερναρντίνο, βορειο-ανατολικά του Καράκας, σύμφωνα με το διευθυντή της κλινικής όπου διακομίσθηκε και υπέκυψε.

Γυναίκα 23 ετών δέχθηκε επίσης σφαίρα στο κεφάλι στο Σαν Κριστομπάλ, στη δυτική Βενεζουέλα, δήλωσε πηγή της εισαγγελίας που δεν κατονομάσθηκε. Η μη κυβερνητική οργάνωση Provea διευκρίνισε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν και στις δύο περιπτώσεις στους «colectivos», τις ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης.

17877378

Το βράδυ, ένα από τα ισχυρά στελέχη της κυβέρνησης, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ένας στρατιωτικός, μέλος της Εθνοφυλακής, σκοτώθηκε από διαδηλωτές στα περίχωρα του Καράκας.
«Οι ειρηνιστές δολοφόνησαν ένα μέλος της Εθνοφυλακής στο Σαν Αντόνιο ντε λος Αλτος», είπε στην κρατική τηλεόραση. Η εισαγγελία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός στρατιωτικού.

Σποραδικά επεισόδια συνεχίσθηκαν τη νύκτα μετά το τέλος των διαδηλώσεων στο Καράκας και σε άλλες πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, που κύλησε σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, όλες οι προσβάσεις προς την πρωτεύουσα είχαν αποκλεισθεί από στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις, που απωθούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν την δικτατορία. Είμαστε κουρασμένοι, θέλουμε εκλογές για να φύγει από την εξουσία ο Μαδούρο γιατί καταστρέφει την χώρα», δήλωνε μία 54χρονη διαδηλώτρια, η Ινγκριντ Τσακόν, κρατώντας την σημαία της Βενεζουέλας.

17878082

Διεθνείς πιέσεις

Στην πρωτεύουσα , και ορισμένες φορές σε απόσταση λίγων μέτρων, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές με τους τσαβιστές, που έκαιγαν αμερικανικές σημαίες.

Πολλά καταστήματα και σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί.

Ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή αμυντικό σχέδιο με την ενίσχυση της αστυνομικής και της στρατιωτικής παρουσίας και χθες ανακοίνωσε την σύλληψη 30 ατόμων, που κατηγορούνται για πρόθεση πρόκλησης βίαιων επεισοδίων κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, και ότι, χάρη στο αμυντικό του σχέδιο, «ματαίωσε αμερικανοκίνητη απόπειρα τρομοκρατικού πραξικοπήματος».

17878186

Η Ουάσινγκτον απέρριψε τις «αβάσιμες και παράλογες» κατηγορίες δια στόματος του εκπροσώπου των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Κέβιν Σάλιβαν.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο παραβιάζει το ίδιο του σύνταγμά της και δεν επιτρέπει να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Η διεθνής πίεση έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες. Ενδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν από το Καράκας να εγγυηθεί το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Το Καράκας απέρριψε τις εκκλήσεις.

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παραδόξως το επεισόδιο αυτό την ενίσχυσε συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα των εσωτερικών διαφωνιών των τελευταίων μηνών και επιτρέποντας της να ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ, Είναι πιθανόν ότι η (χθεσινή) διαδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη κατά του τσαβισμού. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες που θα έχει» στη συνέχεια, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λουίς Βίκτορ Βισέντε Λεόν.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016. Όμως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους, που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας από την οικονομική κρίση που αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις