ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η σύλληψη του Ασάνζ προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Η σύλληψη του Ασάνζ προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον

Κατηγορητήριο εναντίον του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ,προετοιμάζει η Ουάσιγκτον προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές γράφουν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η σύλληψη του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τις έχουμε διπλασιάσει σε ό,τι αφορά τις διαρροές», δήλωσε ο Σέσιονς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεπερνά όλα όσα γνωρίζω», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών. «Υπάρχουν επαγγελματίες που ασχολούνται με την ασφάλεια στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια και έχουν σοκαριστεί από τον αριθμό των διαρροών, κάποιες εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.

«Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιους ανθρώπους στη φυλακή», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, εισαγγελείς έχουν καταρτίσει τις τελευταίες εβδομάδες ένα υπόμνημα με τις κατηγορίες που μπορούν να απαγγελθούν εναντίον του Ασάνζ και μελών του WikiLeaks, στις οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνονται η συνωμοσία, η κλοπή κρατικών δεδομένων και η παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας γνωστής και ως Espionage Act.

Ο Ασάνζ, 45 ετών, έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 με την ελπίδα να γλιτώσει ένα ένταλμα σύλληψης για βιασμό που έχει εκδοθεί εναντίον του στη Σουηδία, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μεγάλες ποινές κάθειρξης για τη δημοσιοποίηση το 2010 διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

πηγη ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις