ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΑΜ ΗΠΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία διατήρησε χημικά όπλα

ΥΠΑΜ ΗΠΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία διατήρησε χημικά όπλα

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία στο μυαλό της διεθνούς κοινότητας ότι η Συρία έχει διατηρήσει χημικά όπλα, παραβιάζοντας τις συμφωνίες της και τις δηλώσεις της ότι τα έχει καταστρέψει όλα. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων παρουσία του Ισραηλινού ομόλογού του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο Μάτις προειδοποίησε το συριακό καθεστώς κατά οποιασδήποτε χρήσης χημικών όπλων, μετά την επίθεση της 4ης Απριλίου εναντίον της Χαν Σεϊχούν.

«Πρόκειται για παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διπλωματικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Μάτις, υπογραμμίζοντας ότι τα αμερικανικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν μετά την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν είχαν στόχο να προειδοποιήσουν το συριακό καθεστώς να μην χρησιμοποιήσει «ξανά» χημικά όπλα.

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα, το καθεστώς Άσαντ εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του «πολλούς τόνους» χημικών όπλων, όπως επιβεβαίωσε ένας αξιωματικός του στρατού.

Όταν ρωτήθηκε αν ο συριακός στρατός έχει μετακινήσει τα πολεμικά του αεροσκάφη σε μια ρωσική βάση στη Λατάκεια, ο Μάτις απάντησε: «Έχουν διασπείρει τα πολεμικά τους αεροσκάφη, χωρίς αμφιβολία».

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι οι τελευταίες της ανακοινώσεις είναι προκλητικές, αλλά έχουν αποδειχθεί κενά λόγια στο παρελθόν.

Ο Τζιμ Μάτις συναντάται σήμερα στο Τελ Αβίβ με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσει το Ιράν, τη Συρία και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και του Ισραήλ, μετά τις τεταμένες διμερείς σχέσεις επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός υπουργός, εκτός από τον Λίμπερμαν, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου «θα ακούσει τις τρέχουσες ανησυχίες των πιο υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων και αυτά που αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση» των ΗΠΑ, εξήγησε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Βασική ανησυχία του Ισραήλ παραμένει η επιρροή του Ιράν στην περιοχή, την οποία καταγγέλλουν και οι ΗΠΑ.

«Όπου και να κοιτάξετε» στη Μέση Ανατολή, «αν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει το Ιράν», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Μάτις μετά τη συνάντησή του στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σάλμαν και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την παρουσία στη Συρία της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, την οποία στηρίζει η Τεχεράνη, και για τις ιρανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον συριακό στρατό.

«Εδραιώνοντας την παρουσία του στη Συρία με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ, το Ιράν θέλει να δημιουργήσει έναν άξονα που θα συνδέει τα εδάφη της στον Λίβανο, περνώντας από το Ιράκ και τη Συρία, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ», εξήγησε πρόσφατα ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατς.

Η παρουσία της Χεζμπολάχ οδήγησε το Ισραήλ να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν όπλα σε σιιτικές πολιτοφυλακές, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία.

πηγη ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις