ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Αιφνιδιαστική «παραίτηση» Λεπέν από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Αιφνιδιαστική «παραίτηση» Λεπέν από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου -Η κίνησή της ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να αντλήσει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας.

«Μπορούμε να κερδίσουμε» και «θα κερδίσουμε» δήλωσε σήμερα η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μπαίνει σε «άδεια» από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν δήλωσε ότι «μπαίνει σε άδεια» από την ηγεσία του κόμματος της, του Εθνικού Μετώπου, ώστε να είναι «πάνω από κομματικές γραμμές» και να επικεντρωθεί στην συσπείρωση των Γάλλων για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η υποφήφια της ακροδεξιάς επιτέθηκε στον αντίπαλό της στο δεύτερο γύρο των εκλογών της 7ης Μαίου, Μακρόν. «Οι Γάλλοι θα ανακαλύψουν το περιεχόμενο του προγράμματός του μιας βίαιης κοινωνικής, οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε. «Τίποτε στο πρόγραμμα του Μακρόν και στην συμπεριφορά του δεν δίνουν την παραμικρή απόδειξη ότι αγαπάει την Γαλλία», πρόσθεσε η Λεπέν.

«Είμαι η υποψήφια για την προστασία των Γάλλων», τόνισε η Λεπέν, εκφράζοντας την ελπίδα για την «μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πατριωτών ενάντια στον εκπρόσωπο της ασυγκράτητης παγκοσμιοποίησης».

Πρόσθεσε πως οι εκλογές συνιστούν «μια μορφή δημοψηφίσματος» στο οποίο οι Γάλλοι θα επιλέξουν μεταξύ της «Γαλλίας και... κάτι άλλου, την εξαφάνιση και την διάλυση της Γαλλίας».

Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών

O κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 24,01% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, ενώ ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν 20,01% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,58%.

Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό 6,36% και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν Ενιάν 4,7%.

Η πρώτη τηλεμαχία Μακρόν - Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την 3η Μαΐου στο πλαίσιο μιας τηλεμαχίας, έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του υποψηφίου.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον αντίπαλο όπως είχαμε δηλώσει καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας» επισήμανε στενός συνεργάτης του Μακρόν σχετικά με την τηλεοπτική αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα τέσσερις ημέρες πριν από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου.

Το περιβάλλον του νεαρού υποψηφίου είχε ήδη «ζητήσει να γίνει μια τηλεμαχία με τη Μαρίν Λεπέν τον Φεβρουάριο, ένα αίτημα που είχε απορριφθεί» σύμφωνα με τον ίδιο. «Τώρα, θα γίνει» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, επισήμανε ότι αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση «πρέπει να διεξαχθεί», καθώς αποτελεί μια ευκαιρία οι Γάλλοι ψηφοφόροι «να δουν απόλυτα ξεκάθαρα τις δύο επιλογές της κοινωνίας που προτείνει ο ένας και ο άλλος υποψήφιος».

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Σαρωτική νίκη Μακρόν δείχνει νέα δημοσκόπηση

O κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει με 64% των ψήφων έναντι 36% της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε σήμερα, διαδικτυακά η εταιρεία Elabe.

Σχετικές ειδήσεις