ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 70 Κούρδοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς της Άγκυρας

Συρία: Τουλάχιστον 70 Κούρδοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς της Άγκυρας

Ο τουρκικός βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στη συριακή πόλη αλ Μαλικίγια που βρίσκεται στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Σε τουλάχιστον 70 ανέρχονται οι μαχητές που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ που εξαπέλυσαν σήμερα αεροσκάφη της το

«Μαχητές και υπεύθυνοι επικοινωνίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σκοτώθηκαν», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η YPG επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν θύματα μεταξύ των μαχητών τους, χωρίς όμως να αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό.

Η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική αυτή πολιτοφυλακή «τρομοκρατική οργάνωση», διότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία εξαπέλυσε «δεκάδες ταυτόχρονα πλήγματα» εναντίον θέσεων των YPG στην επαρχία Χασακέ, στη βορειοανατολική Τουρκία, και εναντίον ενός κέντρου επικοινωνίας, επεσήμανε το Παρατηρητήριο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο γειτονικό Ιράκ, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε μία αεροπορική επιδρομή εναντίον τοπικών ένοπλων οργανώσεων που επίσης συνδέονται με το PKK, όμως από λάθος φαίνεται ότι σκότωσε έξι μέλη των κουρδικών, ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των πεσμεργκά.

«Καταγράψαμε έξι μάρτυρες», δήλωσε ο στρατηγός Τζάμπαρ Γιάγουαρ, γενικός γραμματέας του υπογείου αρμόδιου για τους πεσμεργκά στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είχαν στόχο «να καταστρέψουν τα κρησφύγετα των τρομοκρατών που έχουν στο στόχαστρό τους τη χώρα μας».

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, πρόκειται για τις πρώτες τουρκικές επιδρομές στη Συρία από τον Μάρτιο, οπότε η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρησή της «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η Βαγδάτη, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τις οποίες σκοτώθηκαν μέλη των δυνάμεων του ιρακινού Κουρδιστάν.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο μέτωπο στη Συρία δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός χωριού που ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία, ενώ έθεσαν εκτός λειτουργίας και μια κλινική, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη επιδρομή, προφανώς από ρωσικά αεροσκάφη, είχε στόχο το χωριό Ντουγουαϊλέ στην επαρχία Ιντλίμπ και «προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο αντάρτες και πέντε άμαχοι», εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Στη συνέχεια ένα δεύτερο σμήνος έπληξε μια κλινική στην Καφρ Ταχάριμ την ώρα που έφτανε μια αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε τα θύματα της πρώτης επιδρομής», πρόσθεσε. «Η επιδρομή αυτή έθεσε εκτός λειτουργίας την κλινική εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές της και ο εξοπλισμός της», επεσήμανε.

Πρόκειται για το δεύτερο ιατρικό κέντρο που βομβαρδίζεται σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην επαρχία Ιντλίμπ. Το Σάββατο μια αεροπορική επιδρομή είχε προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημικές σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί κοντά στο χωριό αλ Αμπντίν, τραυματίζοντας πέντε μέλη του ιατρικού προσωπικού, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Σχετικές ειδήσεις