ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Νικητή με πλειοψηφία δείχνει τον Μακρόν νέα δημοσκόπηση

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Νικητή με πλειοψηφία δείχνει τον Μακρόν νέα δημοσκόπηση

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν, του κεντρώου, ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Γαλλίας, θα μπορούσε να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της OpinionWay-SLPV Analytics για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos.

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι το En Marche! ("Εμπρός") του Μακρόν μπορεί να κερδίσει 249-286 έδρες στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η κεντροδεξιά αποσπά 200-210 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 15-25 έδρες και οι Σοσιαλιστές 28-43 έδρες.

Η δημοσκόπηση αυτή, η πρώτη που δίνεται στη δημοσιότητα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σε δύο γύρους, στις 11 και 18 Ιουνίου, αφορούσε μόνο τις ηπειρωτικές περιφέρειες της Γαλλίας -όχι δηλαδή τα υπερπόντεια εδάφη. Κατά συνέπεια η εκτίμηση αφορά τις 535 από τις συνολικά 577 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο Μακρόν θεωρείται το μεγάλο φαβορί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή. Υπήρχαν όμως πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο το κίνημά του, που ιδρύθηκε μόλις πέρσι, θα μπορούσε να αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να μπορέσει ως πρόεδρος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις