ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Εκτόξευσε πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο ο Κιμ Γιονγκ Ουν – Εκτόξευσε πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο από πεδίο δοκιμών κοντά στην Κουσόνγκ, τόνισε πάντως ότι η πτήση αυτού του πυραύλου δεν αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Η εκτόξευση έγινε αντιληπτή περί τις 10:30 ώρα Χαβάης και ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης αυτής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάλυσης για να εξακριβωθεί τι τύπου πύραυλος δοκιμάστηκε, πάντως «η πτήση δεν συνάδει με (αυτή που θα γινόταν από) έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», κατά την ανακοίνωση της USPACOM.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του νέου προέδρου Μουν Τζε-ιν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο του πυραύλου.

Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από μια βάση του βορειοκορεάτικου στρατού στην Κουσόνγκ, στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν, περί τις 05:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας) κι ο πύραυλος διένυσε απόσταση 700 χιλιομέτρων, ανέφερε ανώτερος αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία της ανάλυσης για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τον πύραυλο αυτό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ένταση είναι υψηλή το τρέχον διάστημα στην κορεατική χερσόνησο, με τη ρητορική να γίνεται όλο και πιο σκληρή από πλευράς των ΗΠΑ και του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

5903b4ecc3618876448b45c8

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε δύο πυρηνικές δοκιμές και πάνω από δώδεκα δοκιμές πυραύλων από την αρχή του 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν στην Πιονγκγιάνγκ να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Αν και η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι όσον αφορά τη διένεξη με τη Βόρεια Κορέα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα τον «τιμούσε» να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο νέος επικεφαλής του Κράτους της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας, ανέφερε εκπρόσωπός του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, που αποτελεί μια «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.
Ο Μουν τόνισε ότι τον λυπεί η νέα πρόκληση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη Σεούλ.

«Ο πρόεδρος είπε ότι αν και η Νότια Κορέα παραμένει ανοικτή στην πιθανότητα διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν η Βόρεια Κορέα αλλάξει τη συμπεριφορά της», τόνισε ο Γιουν Γιανγκ-τσαν, εκπρόσωπος Τύπου του Κυανού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη» και μια «πολύ σοβαρή απειλή» για το Τόκιο. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα σημείωσε από την πλευρά της πως ο βορειοκορεάτικος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 2.000 χιλιομέτρων και πιθανόν πρόκειται για ένα όπλο νέου τύπου.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στη Βόρεια Κορέα μέσω κινεζικών διπλωματικών καναλιών, όπως σημείωσε νωρίτερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις