ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: Δεν θα δεχτούμε τη συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων στη Συρία (vid)

Eρντογάν: Δεν θα δεχτούμε τη συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων στη Συρία (vid)

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.Οι δύο άνδρες φάνηκαν ψυχροί παρά τη... ζεστή χειραψία τους

Η συνάντηση έρχεται μετά την απόφαση του Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν υποστεί πλήγματα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και η έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του, καθώς θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, αλλά δεν δέχεται τη συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

trump

Η χρήση των πολιτοφυλακών των Κούρδων (YPG) στη Συρία από τις ΗΠΑ «δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα «στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια για τον περιορισμό της βίας στη Συρία και τη δημιουργία μιας ειρηνικής επίλυσης». Ο Τραμπ μάλιστα τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK.

«Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είμαστε φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ήταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Αυτό είναι αλήθεια. (...) Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση. Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας».

Μετά την συνάντηση ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τους δύο ηγέτες να αποχωρούν χωρίς να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

erdogan

Ένταση μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και Τούρκων αστυνομικών

Νωρίτερα, έξω από το Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Mignatiou.com, επικράτησε ένταση ανάμεσα σε Κούρδους διαδηλωτές και σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές, είχαν συγκεντρωθεί εκεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο!

Σχετικές ειδήσεις