ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό μήνυμα Τραμπ για το ΝΑΤΟ προσδοκούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες

Ισχυρό μήνυμα Τραμπ για το ΝΑΤΟ προσδοκούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν σήμερα (25/5) να κινητοποιηθούν κατά της τρομοκρατίας, που αιματοκύλισε για μία ακόμη φορά την Ευρώπη στο Μάντσεστερ, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουν σε μία θετική κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ που επισκέπτεται για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επαναλάμβανε επί μήνες ότι το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο διότι κατά την γνώμη του δεν ασχολείται επαρκώς με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έφθασε στις Βρυξέλλες κομίζοντας ένα «πολύ σκληρό» μήνυμα για τους εταίρους του στην Ατλαντική Συμμαχία, προειδοποίησε ο υπoυργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Πριν από την άφιξή του στην νέα έδρα του ΝΑΤΟ μετά το μεσημέρι, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ήδη ότι έπειτα από διαβουλεύσεις ενός έτους, οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ αποδέχθηκαν τελικά η Συμμαχία να αποτελέσει μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν γίνει στόχος σειράς αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν όλες μεμονωμένα στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία δίσταζαν για τη συμμετοχή της Συμμαχίας ως μπλοκ, φοβούμενες ότι αυτό θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την εικόνα του ΝΑΤΟ στον αραβικό κόσμο ή ότι θα προκαλούσε προβλήματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής που είναι πολύ δραστήριες στον διεθνή συνασπισμό.

18024390

Σε αντάλλαγμα, οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ελπίζουν ότι θα λάβουν, για πρώτη φορά δημόσια, την διατύπωση της δέσμευσης που εκφράζεται στο άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης, που προβλέπει ότι τα μέλη της Συμμαχίας σπεύδουν σε βοήθεια ενός μέλους όταν δέχεται επίθεση.

Οι διάσπαρτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, και κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχουν δημιουργήσει στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης φόβους για τυχόν αποδέσμευση της Ουάσινγκτον από την άμυνά τους.

Στην νέα έδρα του ΝΑΤΟ, ένα τεράστιο γκρίζο κτήριο, το σχήμα το οποίου παραπέμπει σε δύο πλεγμένα χέρια , συνώνυμο του διατλαντικού δεσμού, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνουν την αποκάλυψη ενός κομματιού από το Τείχος του Βερολίνου και από τα συντρίμμια του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, σε ανάμνηση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τραμπ θα επωφεληθεί από το κλειστό δείπνο με τους εταίρους των ΗΠΑ για να ζητήσει την αύξηση, μέχρι το 2024, των εθνικών στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, στόχος που ετέθη το 2014.

18024362

Πριν φθάσει στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ συναντήθηκε με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα στην καρδιά μίας πόλης που παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει «ποντικότρυπα».

«Έχω την πρόθεση να πείσω τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η ευρωατλαντική συμμαχία σημαίνει ότι ο ελεύθερος κόσμος συνεργάζεται για να εμποδίσει την εγκαθίδρυση μίας μετα-δυτικής τάξης πραγμάτων», έγραψε στο Twitter χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τραμπ θα έχει επίσης ένα μακρύ πρόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το Παρίσι πασχίζει να περισώσει την φιλόδοξη συμφωνία για το Κλίμα.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δεν έχουν «κοινή θέση» ως προς την Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «κοινή θέση» ως προς την Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις