ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ: Φανατικοί ισλαμιστές κατέστρεψαν άγαλμα της αρχαιοελληνικής θεάς Θέμιδας (Pics+Vids)

ΣΟΚ: Φανατικοί ισλαμιστές κατέστρεψαν άγαλμα της αρχαιοελληνικής θεάς Θέμιδας (Pics+Vids)

Οι αρχές του Μπανγκλαντές κατέστρεψαν σήμερα 26 Μαΐου άγαλμα που αναπαριστούσε την αρχαιοελληνική θεά Θέμιδα, καθώς ακραίοι ισλαμιστές στη χώρα είχαν εξεγερθεί εναντίον της «μη ισλαμικής» θεότητας.

Τις εργασίες για το «κατέβασμα» του αγάλματος, που είχε ανεγερθεί πριν έξι μήνες μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές στη Ντάκα, επόπτευσε ο ίδιος ο γλύπτης του, ο Μρινάλ Χακ.

«Πρόκειται για ένα πλήγμα για τους προοδευτικούς της χώρας αυτής», σχολίασε ο Χακ ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή του αγάλματος.

suprem court Sculpture Bangladesh

Η ανέγερση του αγάλματος της θεάς Θέμιδας, που σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία εκπροσωπεί το δίκαιο, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην κυρίως μουσουλμανική χώρα.

Ισλαμιστές διοργάνωσαν πολλές μαζικές διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν καθώς εκτιμούσαν ότι το άγαλμα της αρχαιοελληνικής θεάς δεν ταιριάζει στο Μπανγκλαντές. Απαιτούσαν να αντικατασταθεί με το Κοράνι, αν και η χώρα διαθέτει λαϊκό Σύνταγμα.

(Βίντεο από διαδήλωση κατά του αγάλματος)

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, που είναι επικεφαλής του λαϊκού κόμματος Αουάμι, φάνηκε να υποστηρίζει τους διαδηλωτές, καθώς πρόσφατα είχε σχολιάσει ότι το άγαλμα είναι «γελοίο».

«Προσωπικά δεν μου αρέσει. Λένε ότι είναι ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα. Όμως πώς ένα ελληνικό άγαλμα έφτασε εδώ;», διερωτήθηκε.

 94836205 mediaitem94836204

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρωθυπουργός προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να κερδίσει την εύνοια των ισλαμιστών και των συντηρητικών ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών στο τέλος του έτους.

Η Χασίνα σόκαρε τους λαϊκούς με τις απόψεις της αυτές.

(Βίντεο από διαδήλωση κατά του αγάλματος)

Το Μπανγκλαντές διολισθαίνει εδώ και αρκετά χρόνια προς το ακραίο ισλάμ, υπό την επιρροή των ουαχαμπιτών η παρουσία των οποίων είναι ολοένα και πιο εμφανής στη χώρα, η οποία μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε μια πιο μετριοπαθή εκδοχή του ισλάμ.

Άθεοι μπλόγκερ, αλλοδαποί και μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια στο Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις