ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Ιρλανδία θέλει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Βρετανία: Η Ιρλανδία θέλει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Τσάρλι Φλάναγκαν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του επιθυμεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Πράγματι πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε σταθερότητα» είπε ο Φλάναγκαν σχολιάζοντας την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία μετά την αδυναμία των Συντηρητικών να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε.

Ο υπουργός σημείωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ITV, ότι ο Δουβλίνο θέλει να διασφαλίσει ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα επηρεάσει αρνητικά με κανέναν τρόπο τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν εδώ στην Ιρλανδία και ιδίως την ειρηνευτική διαδικασία».

Σχετικά με το χρόνο που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ο Φλάναγκαν είπε: «Έχει περάσει ένας χρόνος από το δημοψήφισμα. Χάσαμε κάποιον χρόνο τις τελευταίες επτά εβδομάδες, λόγω των βουλευτικών εκλογών. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία θα στηρίζεται από το ενωτικό, συντηρητικό κόμμα DUP, ο υπουργός είπε ότι «δεν θα συμβεί κατ' ανάγκη κάτι τέτοιο" και ότι "απομένει να δούμε τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή».

Ο Φλάναγκαν είπε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό υπουργό, αρμόδιο για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Τζέιμς Μπρόκενσιρ και ότι θα τον συναντήσει ξανά αύριο Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις