ΚΟΣΜΟΣ

Χέλμουτ Κολ: Πολιτικοί από όλο τον πλανήτη αποχαιρετούν τον πρώην Γερμανό καγκελάριο

Χέλμουτ Κολ: Πολιτικοί από όλο τον πλανήτη αποχαιρετούν τον πρώην Γερμανό καγκελάριο

Τη θλίψη τους για τοθάνατο του Χέλμουτ Κολ εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και οπρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας.

«Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπεργκ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο», αποτίοντας φόρο τιμής στον Χέλμουτ Κολ.

«Βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρώπη», ανέφερε με tweet του ο Ζάιμπεργκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία για τον θάνατο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ειλικρινά θαύμαζα τη σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν μια «εξαιρετική προσωπικότητα» που έδειξε «έντονο ενδιαφέρον για τη Ρωσία», δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.

«Ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική προσωπικότητα που θα αφήσει το σημάδι του στη γερμανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία», τόνισε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος του.

Στις 16 Ιουλίου 1990 ο Κολ, καγκελάριος τότε της Δυτικής Γερμανίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσώφ για την ένταξη μιας ενωμένης, κυρίαρχης κι ελεύθερης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια αυτών των «σπουδαίων γεγονότων», ο Χέλμουτ Κολ κατέφερε «να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και να ξεπερνά την διάχυτη δυσπιστία επιτυγχάνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη», ενώ παράλληλα «υπερασπιζόταν σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Γκορμπατσώφ.

Σχετικές ειδήσεις