ΚΟΣΜΟΣ

Επεισοδιακή διαδήλωση στη Χιλή

Επεισοδιακή διαδήλωση στη Χιλή
Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Χιλή, ζητώντας μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος...

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Χιλή, ζητώντας μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.


Η διαδήλωση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια, όμως αργά το απόγευμα ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών αποσπάσθηκαν από τη διαδήλωση και συγκρούστηκαν με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι νεαροί πετούσαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς και άναψαν φωτιές με ελαστικά και άλλα υλικά, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

Περίπου 20 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 50 άτομα συνελήφθησαν για "σοβαρή διατάραξη της τάξης", σύμφωνα με τη νομάρχη του Σαντιάγο Σεσίλια Πέρες.

"Η κινητοποίηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είναι ένα σήμα ενότητας το οποίο είχαμε ανάγκη. Η πλειοψηφία στη Χιλή απαιτεί μια δημόσια εκπαίδευση ποιότητας", δήλωσε προς το πλήθος ο Τζόρτζιο Τζάκσον, συνδικαλιστής ηγέτης των φοιτητών.

Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν κινητοποιηθεί από το Μάιο ζητώντας μια βαθιά μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης. Ζητούν ιδιαίτερα να αυξηθούν τα μέσα που διατίθενται για τη δημόσια παιδεία, φτωχό συγγενή ενός συστήματος δύο ταχυτήτων, από το οποίο αποστασιοποιήθηκε έντονα το κράτος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στη δεκαετία του 1980.