ΚΟΣΜΟΣ

Στο αίμα «πνίγηκαν» οι εκλογές στη Βενεζουέλα - Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Στο αίμα «πνίγηκαν» οι εκλογές στη Βενεζουέλα - Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Κύμα βίας με τουλάχιστον 10 νεκρούς σάρωσε τη Βενεζουέλα την Κυριακή 30 Ιουλίου, καθώς ο στρατός επιτέθηκε για να καταστείλει βίαιες διαμαρτυρίες κατά των εκλογών που είχε κηρύξει ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο με σκοπό την εκλογή νέας ισχυρής εθνοσυνέλευσης 545 μελών, η οποία θα προχωρήσει στη σύνταξη και ψήφιση νέου συντάγματος, καθώς οποιαδήποτε σχέδια για συνταγματική αλλαγή προσέκρουαν στην ισχυρή πλειοψηφία της αντιπολίτευσης που ήλεγχε το κογκρέσο έως σήμερα.

Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Εθνοσυνέλευσης

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα και έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους, όπου διεξήχθη μάχη με αστυνομικές δυνάμεις που σε αρκετές περιπτώσεις δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά του πλήθους.

Κατά τη διάρκεια των οδομαχιών τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, γεγονός που προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να απειλήσουν με περαιτέρω «ουσιαστικές» κυρώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά της κυβέρνησης Μαδούρο.

18296478

d71b7e624102688a39e4091fedba15bf4f2dbd8f

Το ήδη εκρηκτικό κλίμα είχε πυροδοτήσει η επιβολή απαγόρευσης διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ψηφοφορία, απειλώντας όσους δε συμμορφώνονταν με ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών.



Παράλληλα, τουλάχιστον τέσσερα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν χθες όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

18296710

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

18296718

Οι συνθήκες του θανάτου του στελέχους της αντιπολίτευσης, Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), δεν έχουν αποσαφηνιστεί, σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Η εισαγγελία επίσης ανακοίνωσε τον θάνατο του Μαρσέλ Περέιρα, 38 ετών, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης προχθες στην Πολιτεία Μερίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων, στις αρχές Απριλίου, να ανέρχεται σε 114, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε γνωστό ότι ένας υποψήφιος στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση δολοφονήθηκε στο σπίτι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

18296719

«Μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στο σπίτι του Χοσέ Φελίξ Πινέδα, ενός δικηγόρου 39 ετών, στο Σιουδάδ Μπολίβαρ» και «τον πυροβόλησε πολλές φορές» επισήμανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ανάρτηση στο Twitter, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά αίτια.

Ισχυρές αντιδράσεις από ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού», αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

DGCVFJeV0AARJKC

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της χθεσινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

(Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις