ΚΟΣΜΟΣ

Πουλήθηκε έναντι 125.000 δολαρίων η θρυλική φωτογραφία του Αϊνστάιν… με τη γλώσσα έξω (photo)

Πουλήθηκε έναντι 125.000 δολαρίων η θρυλική φωτογραφία του Αϊνστάιν… με τη γλώσσα έξω (photo)

Η πιο διάσημη φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που αποτυπώνει μία διαφορετική, χαριτωμένη και αστεία πλευρά του μεγάλου φυσικού, πουλήθηκε έναντι χιλιάδων δολαρίων σε δημοπρασία που έγινε στις ΗΠΑ.

Η εμβληματική φωτογραφία του νομπελίστα δημοπρατήθηκε από τον οίκο Nate Sanders του Λος Άντζελες και αποκτήθηκε από αγοραστή που κράτησε την ανωνυμία του, έναντι 125.000 δολαρίων.

Είχε τραβηχτεί στις 14 Μαρτίου 1951, στο πάρτι γενεθλίων για τα 72 χρόνια του μεγάλου φυσικού, το οποίο είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Διάφοροι φωτογράφοι προσπάθησαν να πείσουν τον Αϊνστάιν να ποζάρει για μια φωτογραφία, καθώς έφευγε από το πάρτι, και αυτός τους «αποζημίωσε» με μια αστεία πόζα. Την φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος Άρθουρ Σας του πρακτορείου ειδήσεων UPI.

ainstain

Ο ίδιος ο Αϊνστάιν αγαπούσε πολύ αυτή τη φωτογραφία και είχε ζητήσει από το UPI να του δώσει εννέα αντίγραφά της για να τα χαρίσει ως κάρτες σε φίλους του.

Συνήθως στη φωτογραφία που αναδημοσιεύεται μέχρι σήμερα, φαίνεται μόνο το πρόσωπο του Αϊνστάιν, όμως στην πρωτότυπη που δημοπρατήθηκε (διαστάσεων επτά επί δέκα ιντσών), μαζί με τον Αϊνστάιν φαίνονται ο συνάδελφός του στο Πρίνστον καθηγητής Φρανκ Έϊντελοτ και η σύζυγός του Μαρί Ζανέτ. Η δημοπρατημένη φωτογραφία είναι μάλιστα υπογεγραμμένη από τον Αϊνστάιν.

Είναι χαρακτηριστικό πως οποιοδήποτε αντικείμενο ανήκει στον «πατέρα» της θεωρίας της σχετικότητας, πωλείται έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών στις κατά καιρούς δημοπρασίες. Ενδεικτικά, νωρίτερα φέτος, κάποιος έδωσε σχεδόν 54.000 δολάρια για να αποκτήσει μια επιστολή του Αϊνστάιν του 1953, ενώ μια Βίβλος που έφερε την υπογραφή του, πουλήθηκε έναντι 68.500 δολαρίων το 2013.

Το ρεκόρ κατέχει μάλλον η λεγόμενη «επιστολή του Θεού», όπου ο Αϊνστάιν εκθέτει τις θρησκευτικές απόψεις του χαρακτηρίζοντας «παιδιάστικη» την πίστη σε ένα Θεό, και η οποία πουλήθηκε για εκατομμύρια δολάρια και πλέον σε ηλεκτρονική δημοπρασία του eBay το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις