ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την εύκολη νίκη του στη Βουλή, ο Τέμερ βάζει πλώρη για... μέτρα λιτότητας!

Μετά την εύκολη νίκη του στη Βουλή, ο Τέμερ βάζει πλώρη για... μέτρα λιτότητας!

Ο πρόεδρος αναμένεται να επιχειρήσει να επωφεληθεί από την εύκολη νίκη του για να θέσει σε εφαρμογή μέτρα λιτότητας τα οποία θεωρεί απαραίτητα για να βγει η Βραζιλία από την ύφεση, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες δυσκολίες.

Αν και κατάφερε να πάρει χθες την ψήφο μιας ευρείας πλειοψηφίας βουλευτών με αποτέλεσμα να αποφύγει την ατίμωση μιας απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του και μιας δίκης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος Τέμερ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή νέων κατηγοριών εκ μέρους του γενικού εισαγγελέα Ροντρίγκο Ζανό.

Ο γενικός εισαγγελέας ήταν αυτός που είχε υποβάλει το αίτημα να απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ για παθητική δωροδοκία — μια διαδικασία πρωτοφανή για έναν εν ενεργεία πρόεδρο, την οποία ματαίωσαν οι βουλευτές. Όμως ο Ζανό, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε λίαν προσεχώς να διατυπώσει και άλλες κατηγορίες εναντίον του προέδρου, για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και σύσταση συμμορίας.

Ο Ζανό βασίζεται στις εκρηκτικές αποκαλύψεις του Τζόσλεϊ Μπατίστα, ιδιοκτήτη της γιγάντιας κρεατοβιομηχανίας JBS, από τον οποίο ξεκίνησε το σκάνδαλο. Αυτός ο επιχειρηματίας έβαλε φωτιά στο μπαρούτι με μια ενοχοποιητική ηχογράφηση, στην οποία ο Τέμερ φαίνεται να συμφωνεί να εξαγοραστεί η σιωπή ενός βουλευτή ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2

Η εύκολη χθεσινή νίκη του Τέμερ δεν θα μπορέσει ούτε και να κάνει να ξεχαστεί το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι θέλουν σε ποσοστό 81% να ψηφίσουν οι βουλευτές για να δικαστεί ο 76χρονος συντηρητικός πρόεδρος. Αυτός ο τελευταίος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας προέδρου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, καθώς η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 5%.

Όμως στο μέτωπο της οικονομίας, η επιτυχία του Τέμερ αναμένεται ότι θα του επιτρέψει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που του ζητούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι για να βγει από την ύφεση η οικονομία της Βραζιλίας. Άλλωστε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος μιλώντας στην τηλεόραση αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην κάτω βουλή, την οποία χαρακτήρισε «σαφή, αδιαμφισβήτητη νίκη».

Σχετικές ειδήσεις