ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καθαίρεσε τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καθαίρεσε τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε το Σάββατο (05/08/2017) την γενική εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Η κυρία Ορτέγκα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του Πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, όπως ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία του θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

LUISA ORTEGA

Νωρίτερα στην πρωτεύουσα Καράκας είχε προκληθεί μεγάλη ένταση, όταν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την είσοδο του γραφείου της Ορτέγκα (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε στους δημοσιογράφους . «Όχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Η ίδια υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Σημειώνεται πως η Ορτέγκα διορίσθηκε γενική εισαγγελέας το 2007 από τον Ούγκο Τσάβες και είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο.

Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε την Παρασκευή (05/08/2017) την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η υπηρεσία της Ορτέγκα διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό βασίσθηκε «στη διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» της 30ής Ιουλίου.

Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και τη συμμετοχή που ανακοινώθηκε είναι «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι».

Την επομένη της ψηφοφορίας ο Μαδούρο απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση».

Η Βενεζουέλα βρίσκεται πλέον στο χείλος του εμφυλίου σπαραγμού, με την οικονομία της να καταποντίζεται εξαιτίας της σοβαρότατης πολιτικής κρίσης που σοβεί εδώ και αρκετό καιρό.

Με πληροφορίες από το AFP και το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις