ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο: Έβαλαν το παιδί τους σε σαρκοφάγο για να το φωτογραφήσουν – Το έκθεμα υπέστη ζημιές

Απίστευτο: Έβαλαν το παιδί τους σε σαρκοφάγο για να το φωτογραφήσουν – Το έκθεμα υπέστη ζημιές

Φαντάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό. Γονείς τοποθέτησαν το παιδί τους σε σαρκοφάγο ηλικίας 800 ετών, που εκτίθεται σε Μουσείο στο Έσεξ της Βρετανίας, προκειμένου να το φωτογραφήσουν…

Οι γονείς έβαλαν το παιδί πάνω από το προστατευτικό κάλυμμα, με αποτέλεσμα η σαρκοφάγος να πέσει από το βάθρο και να υποστεί σοβαρές ζημιές. Στη συνέχεια, χωρίς να πουν λέξη στο προσωπικό, αποχώρησαν άρον άρον από το μουσείο της Μονής Πρίτγουελ. Το περιστατικό, που συνέβη στις 4 Αυγούστου, έγινε αντιληπτό από τους υπαλλήλους όταν ήταν ήδη αργά, ωστόσο καταγράφηκε από την κάμερα του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.

«Η φροντίδα των εκθεμάτων μας έχει μεγάλη σημασία για εμάς και αυτό το μεμονωμένο περιστατικό προκάλεσε ενόχληση στις υπηρεσίες του μουσείου, το προσωπικό των οποίων κοπιάζει για να προστατεύσει την κληρονομιά του Σάουθεντ μέσα στους ιστορικούς μας χώρους», τονίζει στην εφημερίδα The Guardian η Κλαίρ Ριν, υπεύθυνη συντήρησης της σαρκοφάγου.

«Προτεραιότητά μου είναι να φέρω εις πέρας προσεκτικά τις τεχνικές φροντίδες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το σημαντικό τούτο εύρημα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα των εκθεμάτων από τη συναρπαστική ιστορία του Μοναστηριού Πρίτλγουελ Πράιορι».

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στην περίμετρο του μοναστηριού το 1921 και περιείχε έναν σκελετό, που ενδεχομένως ανήκε σε κάποιον ανώτερο στην τάξη του μοναχικού τάγματος. Η σαρκοφάγος από αμμόπετρα που υπέστη βλάβες είναι το τελευταίο δείγμα αυτού του τρόπου ταφής. «Είναι ένα σημαντικό εύρημα και μοναδικό ιστορικά για εμάς, καθώς δεν έχουμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από το μοναστήρι», τονίζει η Ριντ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πάντως πως η αποκατάσταση των ζημιών δεν θα κοστίσει περισσότερο από 100 λίρες. Η σαρκοφάγος στο εξής θα τοποθετηθεί σε κλειστή βιτρίνα.

Σχετικές ειδήσεις