ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα Χάρβει: Μετά το Τέξας απειλεί την Λουιζιάνα

Καταιγίδα Χάρβει: Μετά το Τέξας απειλεί την Λουιζιάνα

Πέντε ημέρες αφότου άρχισε να πλήττει το Χιούστον, η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ είχε μεταμορφώσει σε λίμνες και χειμάρρους πολλούς δρόμους της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ

Αφού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλα τμήματα της Πολιτείας του Τέξας, η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ άρχισε να πλήττει σήμερα τη Λουιζιάνα, όπου οι σφοδρές βροχοπτώσεις απειλούν επίσης να προκαλέσουν χάος.

Η καταιγίδα, που συνεχίζει να κινείται αργά, έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και ανάγκασε άλλους 30.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε προσωρινά καταλύματα αφότου άρχισε να πλήττει την πόλη Κόρπους Κρίστι του Τέξας την Παρασκευή, όταν ακόμη ήταν ο ισχυρότερος κυκλώνας που έπληττε την Πολιτεία τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Νωρίτερα σήμερα βροχοπτώσεις καταγράφονταν σε τμήμα των ακτών από το Πορτ Άρθουρ του Τέξας ως το Λέικ Τσαρλς στη Λουιζιάνα.

Σε μια ένδειξη της νευρικότητας των Αρχών, στη μεγαλύτερη μητρόπολη του Τέξας, το Χιούστον, που υπέστη μεγάλες ζημιές, επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για να αποφευχθούν λεηλασίες στις χιλιάδες κατοικίες που εγκαταλείφθηκαν εσπευσμένα.

Στη Λουιζιάνα, η οποία παραμένει ως ακόμη και σήμερα βαθιά σημαδεμένη από το πλήγμα του κυκλώνα Κατρίνα το 2005, «καταρρακτώδεις βροχές» άρχισαν να πλήττουν το νοτιοδυτικό τμήμα της Πολιτείας, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Στις 05:00, η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ είχε φθάσει στην πόλη Κάμερον και αναμενόταν μέσα στην ημέρα να πλήξει τη Νέα Ορλεάνη.

Προς το παρόν έχουν επιβεβαιωθεί λιγοστοί θάνατοι που συνδέονται άμεσα με τη φυσική καταστροφή, όμως αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο απολογισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τους 30 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

Η Moody's Analytics υπολογίζει ότι το κόστος από το πλήγμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ στο νοτιοανατολικό Τέξας θα κυμανθεί από τα 51 δισεκατομμύρια ως τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει πως θα πρόκειται για μια από τις πέντε πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία. Άλλα, πιο αισιόδοξα μοντέλα κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 42 δισεκ. δολαρίων.

Μεγάλο μέρος της πετροχημικής βιομηχανίας είναι εγκατεστημένο στο τμήμα του Τέξας που επλήγη, και τα διυλιστήρια στην περιοχή αυτή διέκοψαν τη λειτουργία της. Κατά την εκτίμηση αναλυτών της τράπεζας Barclays, το 40% των παραγωγικών δυνατοτήτων τους παρέμενε αδρανές χθες Τρίτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις