ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Δε θα μείνουν αναπάντητες οι εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Κρεμλίνο: Δε θα μείνουν αναπάντητες οι εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

To Κρεμλίνο δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι η οικοδόμηση καλών σχέσεων εντάσσεται στην παραδοσιακή πολιτική που ακολουθεί στις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι δεν θα αδρανήσει μπροστά στις «μη φιλικές και ενίοτε και εχθρικές συμπεριφορές» της Ουάσινγκτον έναντι της Μόσχας.

«Λυπούμαστε για την παντελώς μη εποικοδομητική στάση που τηρούν οι αμερικανοί συνάδελφοί μας και φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητες τις μη φιλικές και ενίοτε και εχθρικές συμπεριφορές απέναντι μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η Ρωσία ποτέ δεν υπήρξε πρωτεργάτης της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών και των περιορισμών. «Ο πρόεδρος Πούτιν – είπε ο Πεσκόφ- διαρκώς λέει ότι η Μόσχα επιθυμεί να οικοδομήσει καλές σχέσεις (με τις ΗΠΑ –σ.σ), οι οποίες να βασίζονται στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η επαρκώς συνεπής γραμμή του προέδρου Πούτιν».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις που έκανε ο νέος Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ στη συνέντευξη στην εφημερίδα Kommersant για την πρόθεση του να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, είπε ότι οι δηλώσεις αυτές «δεν συνιστούν νέα γραμμή, αλλά την παραδοσιακή γραμμή». Επεσήμανε μάλιστα ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να ενισχυθούν προς το συμφέρον της ειρήνης και της παγκόσμιας σταθερότητας προς το συμφέρον της διευθέτησης των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων’.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Τίλερσον

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να προβεί στο κλείσιμο του ρωσικού Γενικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμη κτηρίων που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ρωσία να κλείσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου τις συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον κάλεσε τον Λαβρόφ για να τον ενημερώσει ότι επιπλέον περιορισμοί των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ανακοινωθούν και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτών.

«Ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Γενικός Πρόξενος Σεργκέι Πετρόφ με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει από κοινού Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο θα έχει επιπτώσεις από κοινού σε Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Πετρόφ.

Πηγή Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις