ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακαλάει για πόλεμο - Τέλος η υπομονή

ΗΠΑ: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακαλάει για πόλεμο - Τέλος η υπομονή

«ΟΚιμ Γιονγκ Ουν παρακαλάει για πόλεμο»

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η εκπρόσωπός της χώρας στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται.

«Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα», είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτις μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι «επείγουσα» και ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία «δεν λειτούργησε ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ». Είπε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο».

«Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη», τόνισε όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έκκληση για «ψυχραιμία» από τη Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».

«Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νεμπέντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Να σταματήσει η Πιονγκγιάνγκ τις λανθασμένες ενέργειες

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

«Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) ... να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενισχύουν τους πυραύλους της Σεούλ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι.

Μα βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

https://www.newsbomb.gr/tag/ntonalnt-tramp

Σχετικές ειδήσεις