ΚΟΣΜΟΣ

Tο Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ

Tο Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξεκινούν σήμερα Τρίτη (5/9) γυμνάσια ευρείας κλίμακας το σενάριο των οποίων προβλέπει το ξέσπασμα νέας σύρραξης με το σιιτική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακοίνωσαν ισραηλινοί αξιωματικοί χθες.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα γυμνάσια του είδους εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Η άσκηση θα επιτρέψει να προσομοιωθούν «διάφορα σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε εάν αναμετρηθούμε με τη Χεζμπολάχ» στο μέλλον, σημείωσε μια πηγή προσκείμενη στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και εφέδρων, θα πάρουν μέρος στα γυμνάσια, στο πλαίσιο των οποίων θα κινητοποιηθούν αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, σύμφωνα με μια άλλη πηγή προσκείμενη στον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός θα στήσει δύο νοσοκομεία εκστρατείας και θα πειραματιστεί με νέες τεχνολογίες, όπως η χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων φορτηγών και ελικοπτέρων για τις διακομιδές τραυματιών.

Οι προετοιμασίες για τα γυμνάσια αυτά είχαν αρχίσει πριν από ενάμιση χρόνο. Η προηγούμενη άσκηση αυτού του εύρους είχε γίνει το 1998, με το σενάριό της να προβλέπει έναν πόλεμο με τη Συρία.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου ότι συγκεντρώνει όπλα στα σύνορα με το Ισραήλ διότι προετοιμάζεται για νέο πόλεμο.

Το Ισραήλ είχε εμπλακεί σε μια σύρραξη διάρκειας ενός μήνα με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006. Ο απολογισμός της σύγκρουσης εκείνης ήταν πάνω από 1.200 νεκροί Λιβανέζοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περίπου 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί.

Σχετικές ειδήσεις