ΚΟΣΜΟΣ

Στο αίμα βάφει τη Νιγηρία η Μπόκο Χαράμ - 400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο

Στο αίμα βάφει τη Νιγηρία η Μπόκο Χαράμ - 400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο

Η αναζωπύρωση των επιθέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 400 άμαχους από τον Απρίλιο, έναν αριθμό «υπερδιπλάσιο απ' ό,τι τους πέντε προηγούμενους μήνες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

«Η αναζωπύρωση των επιθέσεων και των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι που διαπράττονται από την Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν και στη Νιγηρία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 381 άμαχους κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων μηνών», τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανακοίνωσή της.

«Από τον Μάιο ως τον Αύγουστο, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι επτά φορές πιο υψηλός απ' ό,τι κατά τα διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων μηνών. Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν 100 θάνατοι αμάχων» στη Νιγηρία, προσθέτει η ΜΚΟ επισημαίνοντας πως «ο αληθινός αριθμός είναι αναμφίβολα ακόμη υψηλότερος, καθώς δεν καταγράφονται όλες οι επιθέσεις».

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος εξελέγη πριν από δύο χρόνια, διαβεβαιώνει ότι η αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του.

Παρότι η οργάνωση έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που κατείχε μετά τις επιχειρήσεις του νιγηριανού στρατού και των δυνάμεων της συμμαχίας των κρατών της περιφέρειας, η περιοχή της Λίμνης Τσαντ παραμένει ακόμη ασταθής και μεγάλα τμήματά της είναι πάντα απροσπέλαστα.

Τον Ιούλιο, μέλη της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν σχεδόν 70 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής που μετέφερε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών που αναζητούσαν κοιτάσματα στη βορειοανατολική Νιγηρία. Τον Αύγουστο, διαπράχθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην περιοχή Κοντούνγκα, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι.

Στο γειτονικό Καμερούν, η Αμνηστία καταγράφει 30 επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι από τον Απρίλιο, δηλαδή «πάνω από μία κάθε εβδομάδα».

Πέραν των ενεργειών που στοχοθετούν άμαχους στα τυφλά, φαίνεται πως η τζιχαντιστική οργάνωση —κυρίως η φράξια της την οποία διοικεί ο ιστορικός της ηγέτης, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου— δίνει ξανά έμφαση σε ενέργειες εναντίον όσων θεωρεί πληροφοριοδότες των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη Νιγηρία έπειτα από τρίμηνη απουσία για λόγους υγείας, αναγνώρισε στα τέλη του Αυγούστου ότι οι επιθέσεις των τζιχαντιστών έχουν κλιμακωθεί. Υποσχέθηκε ξανά να «εξαλείψει» τις απειλές για την ασφάλεια της χώρας, περιλαμβανομένης της Μπόκο Χαράμ.

Η οργάνωση, που ως τον θάνατο του ιδρυτή της Μοχάμεντ Γιούσουφ στα χέρια του στρατού ήταν μια θρησκευτική σέκτα που πρότεινε μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, μετατράπηκε σε ένοπλο τζιχαντιστικό κίνημα υπό την ηγεσία του Σεκάου μετά το 2009.

Η δράση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους —ο αριθμός αυτός θεωρείται βέβαιο ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος— κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 2 εκατομμύρια άλλους, κατά εκτιμήσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική σε όλα τα κράτη της περιοχής της Λίμνης Τσαντ (τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ), όπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις