ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Ραχόι για ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Παρέμβαση Ραχόι για ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Την ακύρωση του νόμου που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος θα έχει σήμερα αλλεπάλληλες έκτακτες συσκέψεις για το ζήτημα.

Ο Ραχόι πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, που ήδη έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στις κινήσεις του, ενώ έχει συγκαλέσει και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη από χθες, η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Parlament και κατά των πέντε μελών του προεδρείου του, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με την σθεναρή υποστήριξη της CUP—που έχει καλέσει σε «ανυπακοή» απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη—προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Ήδη τις πρωινές ώρες σήμερα, το προεδρείο του Parlament εξέλεξε τους πέντε ειδήμονες και νομικούς, που πρότειναν μόνον οι JXSi και CUP, με την αποχή των υπολοίπων κομμάτων, που αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή (Sindicatura Electoral).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως για τους εκλογικούς καταλόγους θα στηριχθεί στην απογραφή της 30ης Μαρτίου και όρισε με σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που θα ξεκινήσει στις 00.00 τοπική ώρα στις 15 Σεπτεμβρίου και θα τερματισθεί στις 24.00 της 29ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, στο διάταγμα καθορίζονται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Καταλανοί που ζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Ο Πιτζεμόντ σε σημερινές δηλώσεις του τόνισε πως «θα υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και ζήτησε από τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, εγγυώμενος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα «δεσμεύσει» πλήρως την κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις