ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του τυφώνα Ίρμα Κούβα και Μπαχάμες - Πανικός στη Φλόριντα (pics+vids)

Στο έλεος του τυφώνα Ίρμα Κούβα και Μπαχάμες - Πανικός στη Φλόριντα (pics+vids)

Ο τυφώνας Ίρμα σαρώνει την Κούβα και τις Μπαχάμες, κατευθυνόμενος προς τις ακτές της Φλόριντα, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους 260 χλμ/ώρα, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 21 ανθρώπων στα νησιά της Καραϊβικής και αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές

Ερήμωσαν οι περιοχές που περιμένουν το χτύπημα - Χάος στους δρόμους και τα αεροδρόμια - «Επικών διαστάσεων» τον χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ - Τουλάχιστον 21 οι νεκροί

Ο τυφώνας ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε πριν από λίγο το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC. Μάλιστα, οι Αρχές κάλεσαν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας.

O τυφώνας αναμένεται να ενισχυθεί καθώς θ’ απομακρύνεται από την Κούβα κι αναμένεται να παραμείνει ισχυρός, καθώς θα προσεγγίζει την Φλόριντα, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέψεων των ΗΠΑ (NHC).

«Επικών διαστάσεων» χαρακτήρισε τον τυφώνα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προτρέποντας τους κατοίκους της Φλόριντα και του Μαϊάμι να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν κατεπείγοντα σχέδια εκκένωσης.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε, λίγες ώρες μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο, τον νόμο ο οποίος προβλέπει την εκταμίευση επείγουσας βοήθειας ύψους 15,25 δισεκ. δολαρίων η οποία θα χορηγηθεί στους πληγέντες από την καταιγίδα Χάρβεϊ και παράλληλα αυξάνει προσωρινά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας συνοδεύουν όλους τους πληγέντες», ανέφερε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η εκπρόσωπος του ρεπουμπλικάνου προέδρου, ανακοινώνοντας την υπογραφή του νόμου αυτού.

Μετά το πράσινο φως της Γερουσίας την Πέμπτη, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες με 316 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά το κείμενο, αποτέλεσμα συμβιβασμού του προέδρου με τη μειοψηφία των Δημοκρατικών.

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο», έγραψε στο Twitter η Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, μια ρεπουμπλικάνα πολιτικός από τη Φλόριντα, μια Πολιτεία η οποία κάνει εντατικές προετοιμασίες για το πλήγμα του τυφώνα Ίρμα το Σαββατοκύριακο και θα ωφεληθεί από την εκταμίευση ομοσπονδιακών πόρων και τη δραστηριοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (FEMA). Η υπηρεσία αυτή ήδη επιβλέπει τη χορήγηση αρωγής στο Τέξας και στη Λουιζιάνα, που επλήγησαν από τον Χάρβεϊ.

Εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη Φλόριντα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό τυφώνα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης. Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Όμως, μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Δραματική προειδοποίηση από τον διευθυντή της FEMA: Καταστροφική για τις ΗΠΑ η Ίρμα

Δραματική προειδοποίηση για τον τυφώνα Ίρμα εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Κινδύνων (FEMA). Ο τυφώνας Ίρμα πρόκειται να ισοπεδώσει τη Φλόριντα ή ακόμα και τις γειτονικές πολιτείες και παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, στην κατηγορία 5 καθώς φέρνει μαζί του ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο επικεφαλής της FEMA Brock Long προειδοποίησε μάλιστα, ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο.

Παρόμοια πορεία με τον τυφώνα Ίρμα φαίνεται να ακολουθεί μέχρι στιγμής και ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 και κατευθύνεται προς τις Μικρές Αντίλλες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων το φαινόμενο ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες 24 ως 36 ώρες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή φωτογραφιών: Mirror, Abc News, Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις